1

آیا جوش واژن خطرناک است؟

جوش واژن یک عارضه دردناک و در عین حال بی‌خطر بوده و به‌سادگی قابل درمان است. با این حال، به واسطه حساسیت بالای دستگاه تناسلی این عارضه می‌تواند مشکلات و ناراحتی‌های زیادی را برای فرد مبتلا ایجاد کند.

جوش واژن چیست؟

جوش واژن عبارت از یک یا چند برآمدگی ریز و دایره‌ای شکل است که در ناحیه دستگاه تناسلی ایجاد شده و ممکن است ملتهب و عفونی بوده یا به رنگ پوست و غیر چرکی باشد. در واقع، جوش‌های واژن درست شبیه آکنه‌هایی هستند که ممکن است در کل نواحی بدن به‌وجود آیند. در مواردی، بروز این قبیل جوش‌ها با احساس درد و سوزش همراه بوده و ممکن است به‌صورت تکی یا خوشه‌ای پدیدار شوند.

جوش‌هایی که گسترش نیافته، رشد نکرده یا موقتاً با احساس درد همراه باشند غالباً طبیعی به حساب می‌آیند. با این حال، در صورت دردناک بودن این قبیل جوش‌ها یا تغییر فرم آن‌ها پس از مقاربت لازم است هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کرد.

جوش واژن غالبا در اثر تجمع چربی، باکتری، تحریک پوست، عدم رعایت بهداشت یا به دلیل اختلالات هورمونی پدیدار می‌شود. عمده‌ترین دلایل شناخته‌شده بروز این عارضه را می‌توان چنین برشمرد:

درماتیت تماسی (Contact dermatitis)

جوش های دردناک بدون چرک در ناحیه دستگاه تناسلی عمدتا در اثر درماتیت تماسی پدیدار می‌شوند. این عارضه معمولاً از حساسیت به برخی محصولات بهداشتی یا مواد معطر ناشی می‌شود.

از عمده‌ترین عوامل مؤثر در بروز آلرژی و پدیدار شدن جوش دردناک واژن را می‌توان چنین برشمرد:

  • صابون‌ها، ژل‌های شست‌وشو و محصولات معطر
  • برخی دستمال‌های مرطوب زنانه، دئودورانت‌های خوش‌بو کننده واژن، لوسیون، پودر یا عطر
  • برخی تامپون‌ها و نوارهای بهداشتی حساسیت‌زا
  • شوینده‌های واژینال
  • کاندوم، کرم‌های مرطوب‌کننده و روان‌کننده واژن، برخی لوسیون‌ها یا کرم‌های محرک و داروهای از بین برنده اسپرم یا اسپرم‌کش‌ها
  • برخی داروهای موضعی بدون نسخه
  • مواد شوینده و پاک‌کننده لباس

در عین حال، استحمام ناکافی و نامناسب به‌ویژه در فصول گرم سال ممکن است با عوارضی نظیر عرق‌سوز شدن، باقی ماندن طولانی‌مدت ترشحات واژن، ادرار یا مایع منی در سطح دستگاه تناسلی همراه بوده و علت جوش زدن بیرون واژن به حساب آیند. واقعیت این است که هرگونه تحریک پوستی ممکن است به ایجاد جوش منجر شود.

فولیکولیت (Folliculitis)

بروز جوش سر سفید در ناحیه تناسلی زنان ممکن است نتیجه عفونت پیاز مو در اثر رشد باکتری باشد. تراشیدن موهای ناحیه تناسلی یکی از دلایل احتمالی عفونت و التهاب فولیکول‌های مو یا فولیکولیت است. برخی از موهای تراشیده شده در هنگام رشد مجدد به سمت پوست برگشته و ایجاد حساسیت می‌کنند. در مواردی هم موهای این ناحیه در لایه‌های داخلی پوست رشد کرده و منجر به التهاب فولیکول‌ها و عفونت می‌شوند.