اگر آرامش در خانوادهها نهادینه شود، طلاق و همسرگریزی به حداقل می رسد
روانشناس و استاد ممتاز دانشگاه تهران با تاکید بر ضرورت تاسیس وزارتخانهای برای رسیدگی به امور خانواده و تدوین برنامههای خانواده محور، درباره وضعیت روانشناختی خانوادههای امروزی گفت: مولفه آرامش درون خانواده و احساس امنیت روانی بین والدین بسیار مهم است، اگر آرامش در خانوادهها نهادینه شود طلاق و همسرگریزی و جنگ و جدال در بین خانوادهها به حداقل رسیده و بچهها با پدرو مادر محبوب خود همدلی بیشتری میکنند.
دکتر غلامعلی افروز با تاکید بر اینکه متولیان جامعه باید بر احساس امنیت روانی همسران بیافزایند و آرامش خانوادهها را غنی تر کنند، اظهار کرد: تحکیم آرامش در بین خانوادهها امر خطیری است و مسئولان خلاق هر کشوری باید به تحکیم این آرامش حتی در سختترین شرایط فکر کنند و همه مسئولان کشور باید در اندیشه تقویت آرامش درون خانوادهها باشند.
استاد ممتاز دانشگاه تهران با بیان اینکه خانوادهها نباید با تردید و تعارض زندگی کنند، درباره اثرات روانشناختی ناامنی روانی درون خانوادهها، تصریح کرد: خانوادهها نباید احساس نا امنی روانی، اجتماعی و اقتصادی داشته باشند که متاسفانه بسیاری از خانوادهها در شرایط فعلی دچار نا امنی روانی هستند. برای تحکیم آرامش درون خانوادهها باید امنیت روانی خانوادهها به گونهای مطلوب حمایت و تامین شود.
این استاد روانشناس معتقد است که هرچه خانوادهها بیشتر احساس آرامش کنند، پویا تر شده و فرزندان با والدین همدلی بیشتری میکنند و نیز اینگونه میزان آسیب پذیریهای اجتماعی و فرهنگی نظیر طلاق کمتر میشود.
به گفته وی، نا امنی روانی میتواند خانوادهها را تا آستانه متزلزل شدن پیش ببرد و در مقابل نیز اغلب بزهکاران و کج روان اجتماعی از دل خانوادههای متزلزل پرورش یافتهاند که یا مولفه آرامش درون خانواده و یا احساس امنیت روانی بین والدین آنها کم بوده است.
افروز ادامه داد: تمام محورهای تصمیم گیری ما باید برای خانوادهها باشد و ایجاد یک وزارت پر اقتدار خانواده برای کشور لازم است تا همه برنامهها خانواده محور شوند و طراحی برنامهها باید مبتنی بر تقویت آرامش خانوادهها باشد و آرامش خانوادهها در تلاطمهای اقتصادی و سیاسی و اجتماعی نباید بهم بخورد.
این روانشناس همچنین درباره اغلب مشکلات روانشناختی مبتلا به خانوادههای امروزی توضیح داد: اضطراب که ریشه آن نا امنی روانی است، افسردگی، دل مردگی، کاهش انگیزههای حیاتی، کلافگی فکری و کوفتگی ذهنی، ناامنی درونی خانوادهها به ویژه برای نوجوانها، از دست دادن اعتماد و از دست دادن امید و امیدآفرینی در خانوادههای امروزی ضربه خورده و آسیب دیده است و اگر این نا امنیهای روانی با محرک های ناخوشایند اجتماعی و اقتصادی دیگر همراه شود تشدید شده و آنوقت است که باید خانوادهها برای سلامت روانی خود هزینههای زیادی دهند.
وی همچنین با بیان اینکه تمام برنامههای دولت، مجلس و قوه قضاییه در تمام زمینهها باید خانواده محور باشد، درباره ضرورت ایجاد وزارتخانهای برای خانواده، اظهار کرد: محور تولید تمام برنامهها باید خانواده باشد. خانواده در دنیا بسیار مهم است،به طوری که بیش از ۳۰ کشور وزارت خانواده دارند تا برنامه های کشور خود را خانواده محور تدوین کنند و وجود یک وزارت برای خانواده در کشور ما امری ضروری است.
این استاد روانشناسی خانواده را تنها نهاد طبیعی و بی بدیل و جاودانه انسان دانست و ادامه داد: تمام نهادهای دیگر برای توجه به نهاد خانواده ایجاد میشوند و از همین رو است که همواره گفتهایم باید همه افراد را در بستر خانواده ببینیم و همه افراد را برای خانواده بخواهیم.
وی با بیان اینکه خانواده از نظر پیامبر خدا محبوب ترین بنیاد است، افزود: از این رو میتوان گفت خانواده کانون محبوبان و میعادگاه همسران دل آرام است و سکوی انتقال ارزشهای اخلاقی و معنوی محسوب میشود.
به گفته افروز، زن و شوهر تنها ارکان نظام خانواده هستند و فرزندان مهمانان خانواده محسوب میشوند و رسالت اصلی کارگزاران و متولیان هر جامعه و کشوری باید تدوین برنامههای کشور بر اساس اصل خانواده محوری باشد.