زندگی توأم با ذلت و خواری آثار و تبعات بیغیرتی است
یکی از مهمترین عوامل درونی که باعث انحطاط فرهنگ یک جامعه میشود رواج بیغیرتی است. وقتی بیغیرتی در جامعه شیوع پیدا کرد آثار زیانباری در جهت فساد خانوادهها و جامعه خواهد داشت و جامعه اسلامی را به سمت و سوی غیر اسلامی و حتی غیر دینی شدن و رفتن به سمت خوی حیوانی سوق میدهد.
حجتالاسلام عبدالحمید فاطمیتبار کارشناس مذهبی طی گفت و گویی با اشاره به این موضوع گفت: پیامبر خدا صلی الله علیه و آله کسی را که غیرت ندارد فاقد ایمان میدانند: «إِنَ الْغَیْرَةَ مِنَ الْإِیمَانِ؛ (من لا یحضره الفقیه؛ ج۳؛ ص۴۴۴) همانا غیرت از ایمان است.» یعنی به هر اندازه ایمان فرد کمرنگ باشد از غیرتمندی او نیز کاسته خواهد شد.
زندگی توأم با ذلت و خواری آثار و تبعات بیغیرتی است
وی زندگی توأم با ذلت و خواری را از آثار و تبعات بیغیرتی دانست و گفت: یکی از تأثیرات بیغیرتی در زندگی فردی و حتی اجتماعی، زندگی همراه با ذلت و خواری است که این نوع زندگی و سست عنصری در مکتب اسلام مردود شمرده شده و افراد بیغیرت مورد مذمت قرار گرفتهاند. امیرالمؤمنین (ع) در فرمایشات خویش به عدهای از مردم بیغیرت و سست عنصر زمانشان فرمودند: «من گرفتار مردمی هستم که هرگاه به آنها فرمان میدهم، اطاعت نمیکنند و هر زمان که آنان را فرا میخوانم اجابت نمیکنند. ای بیاصلها! برای یاری آیین پروردگارتان منتظر چه هستید؟ آیا دینی ندارید که شما را دور خود جمع کند و یا غیرتی که شما را به خشم آورد؟ نه با شما انتقام خون بیگناهی گرفته میشود و نه با کمک شما هدف مطلوب به دست میآید.» (نهج البلاغة (للصبحی صالح)؛ ص۸۱)
این کارشناس مذهبی گفت و می کرد، ادامه داد: حضرت در این بیان نشان می دهد به دنبال زندگی عزتمندانه مردم میباشد ولی این افراد بیغیرت و سست عنصر کمترین اذیت و فشاری را تحمل ندارند و با این بیغیرتی زمینه ذلت و خواریشان را به دست خویش مسجل میسازند. در این راستا حضرت علی (ع) در خطبهای دیگر میفرماید: «أُرِیدُ أَنْ أُدَاوِیَ بِکُمْ وَ أَنْتُمْ دَائِی کَنَاقِشِ الشَّوْکَةِ بِالشَّوْکَة؛ (نهج البلاغة (للصبحی صالح)؛ ص۱۷۷) مىخواهم درد خود را به شما درمان کنم و حال آن که شما عین درد من هستید. همانند کسى که بخواهد با نوک خارى، خارى را از پاى بیرون کند.»
تعرض به نوامیس مسلمانان
فاطمیتبار بدحجابی و بیحجابی را از آثار افزایش بیغیرتی در جوامع دانست و گفت: به نظر میرسد در قضیه حجاب زنان جامعه، غیرت، حلقه گمشدهای است که کمتر مورد توجه بوده است. این بیغیرتی و بیتوجهی به ارزشهای اخلاقی و اسلامی عواقب شومی دارد که افزایش آمار طلاق، بالا رفتن سن ازدواج، افزایش روابط نامشروع، از هم پاشیدگی بنیان خانوادهها در اثر بیبندباری اجتماعی و… بیانگر آن است.
وی بدحجابی و بیحجابی، را با فقدان یا ضعف غیرت، در رابطهای مستقیم و دو سویه تعریف کرد و ادامه داد: این جمله یعنی از یک سو، دوری زنان از لباس حیا، به غیرت مردان ضربه میزند و از طرف دیگر، از علتها و ریشههای عمده آن، ضعف غیرت پدران یا شوهران است که در پیشگاه خداوند مسئول خواهند بود و در گناهانی که دختران و همسرانِ خودنمای آنها در این باره مرتکب میشوند و فاجعههایی که از این طریق در جامعه و جوانان ایجاد میکنند، شریک خواهند بود.
این کارشناس مذهبی ادامه داد: در حدیثی از امیرالمؤمنین (ع) آمده است: «یَا أَهْلَ الْعِرَاقِ نُبِّئْتُ أَنَّ نِسَاءَکُمْ یُوَافِقْنَ الرِّجَالَ فِی الطَّرِیقِ أَ مَا تَسْتَحْیُونَ وَ قَالَ ع لَعَنَ اللَّهُ مَنْ لَا یَغَار؛ (المحاسن؛ ج۱؛ ص۱۱۵) اى مردم عراق! به من خبر رسیده است که زنان شما در بین راه به مردان تنه میزنند، آیا شرم نمىکنید؟! و فرمود: خدا لعنت کند کسى را که غیرت ندارد.» از این رو چگونه میتوان فرض کرد در حالی که همسر یا دختر بالغی بدون حجاب مناسب و با لباسهای زننده و تنگ، نازک، محرک و نیمه عریان به خیابان و یا میان نامحرمان بیاید و شوهر و یا پدر خانواده را با غیرت و غیور دانست؟! چگونه ممکن است در خانهای که مردانش غیرتمندند، زنان و دخترانشان بتوانند هر گونه که بخواهند در جامعه حاضر شوند.
محرومیت از رحمت الهی
حجتالاسلام فاطمیتبار در پایان گفت: در روایات اسلامی آمده است که انسان بیغیرت مورد لعن خداوند بوده و از رحمتالهی به دور است و در قیامت، حتی بوی بهشت را هم استشمام نمیکند و بدیهی است که انسان به دور مانده از عنایت و رحمت الهی، عاقبت بد و زندگی سخت و بیمعنایی خواهد داشت.
منبع: خبرگزاری بسیج