عوارض بوتاکس برای مادر و جنین
پزشکان تاکید دارند تزریق بوتاکس برای خانمهایی که قصد باردار شدن دارند و هنوز بادرار نشدهاند هم جایز نیست. چراکه بوتاکس ۲ روز تا ۲ هفته طول میکشد تا اثر کند.
دوران بارداری، یکی از مهمترین و حساسترین دوران زندگی برای مادر و جنین است و هر رفتار و کار درست و نادرست از سوی مادر میتواند بر سلامت جنین تاثیرات مثبت یا منفی بگذارد. تاثیراتی که میتواند تا پایان عمر با فرد همراه بماند.
یکی از رفتارهای مادر که میتواند تاثیر ناگوار و ناخوشایندی بر سلامت جنین بگذارد، تزریق فیلرهای پوستی یا همان ژل و نیز بوتاکس در دوران بارداری است. عدهای از زنان معتقدند تزریق بوتاکس و ژل و … تاثیری در سلامت جنین ندارد اما پزشکان میگویند حتی اگر تازه برای بارداری اقدام کردهاید هم سراغ مراکز زیبایی و تزریق بوتاکس و … نروید.
خطرات بوتاکس در دوران حاملگی
دکتر طاهره لباف، متخصص زنان و زایمان در این باره میگوید: تزریق بوتاکس در دوران حاملگی ممکن است عوارضی از جمله زایمان زودهنگام، کاهش وزن جنین در هنگام تولد، محدودیت رشد داخل رحمی و حتی مرگ جنین را به همراه داشته باشد. دلیلش هم ساده است؛ چون بوتاکس یک نوع سم است و تزریق آن در دوره بارداری به هیچ عنوان توصیه نمیشود. حتی کاشت ناخن و رنگ مو و همچنین انجام کارهایی مثل تاتو هم در دوران بارداری توصیه نمیشود. نه تنها توصیه نمیشود، موکدا منع دارد.
دکتر لباف درباره زنانی که نمیدانند باردارند و اقدام به تزریق بوتاکس و فیلر میکنند هم میگوید: اگر خانمی قبل از بارداری یا پایان سه ماهه اول بارداری بوتاکس تزریق کرد بدون اینکه از بارداری خود خبر داشته باشد، خطر کمی جنینش را تهدید میکند. چون با یک دوز تزریق زیر پوستی، بوتاکس وارد سیستم گردش خون نمیشود و معمولاً اثری بر جنین ندارد. اما توصیه این است که زنان باردار و همچنین زنان شیرده از این کار خودداری کنند.
دکتر محمد رضوانی، متخصص بیماریهای پوست، مو و زیبایی هم در این زمینه میگوید: صراحتا در تمامی کتب مربوط آمده است که تزریق فیلرها یا ژلها و نیز بوتاکس یا همان سم بوتولونیوم در دوران بارداری ممنوع است. چون بوتاکس یک داروی تزریقی است که در واقع از سم خالصشده بوتولینوم تولید میشود. البته خود “بوتاکس” اسم یک برند آمریکایی است اما در کشور ما به انواع این سم با نامهای مختلف، بوتاکس گفته میشود. این سم به طور موقت (۳ تا ۶ ماه) مانع از اتصال انتقالدهندههای عصبی به عضلات میشود و عضلات صورت را فلج میکند.
دکتر رضوانی میگوید: البته مواردی داشتیم که خانمی بوتاکس تزریق کرده اما از بارداری خود خبر نداشته است. هنوز گزارشی در کل دنیا به عنوان عارضه بوتاکس در این زنان ثبت نشده است. اما اگر میدانیم خانمی باردار است، نباید تزریق برای آنها انجام شود. این موضوع درباره فیلر هم صدق میکند. چون ممکن است عوارضی برای مادر یا جنین داشته باشد؛ مثلا موجب خونریزی مادر و حتی منجر به سقط شدن جنین شود. ما قبل از تزریق بوتاکس از خانمها میپرسیم که باردار هستید یا نه و اگر باردار باشند، تزریق بوتاکس باید کنسل شود.
این متخصص زیبایی درباره تزریق فیلرها هم توضیح میدهد: فیلر هم خطرش کمتر نیست. چون ممکن است واکنشهایی در مادر و جنینش ایجاد کند. فیلرهای کیفیت پایین و نامناسب را بگذاریم کنار، حتی برندهای خوب هم ممکن است واکنش ایجاد کنند. هم در مادر و هم در جنین.
دکتر رضوانی تاکید میکند: حتی توصیه این است که اگر خانم قصد باردار شدن دارد و هنوز باردار نیست هم بوتاکس تزریق نکند. چون بوتاکس ۲ روز تا ۲ هفته طول میکشد تا اثر کند و به این نکته باید توجه داشت.
پروانه بندپی