1

چه زمانی حق طلاق با خانم ها است؟

حق طلاق قابل اعطا به زوجه نیست، در واقع آنچه که نوعاً مردم به این عنوان می شناسند اعطاء وکالت در طلاق و در مواردی تعهد بر اعطاء وکالت در طلاق است.

در صورتی که زن یکی از شروط 12 گانه در عقد را داشته باشد، می تواند تمامی حقوق خود را مطالبه کند، یعنی می تواند مهریه و نفقه و اجرت المثل را به طور کامل مطالبه کند و در صورتی که وکیل داشته باشد دیگر نیازی به حضور زن در هیچ یک از مراحل نخواهد بود.

شروط 12 گانه ضمن عقد چیست؟

1. اگر مرد به مدت شش ماه نفقه زن را پرداخت نکند.
2. اگر زن بتواند سوء رفتار مرد را اثبات کند.
3. اگر مرد بیماری خطرناکی که قابل درمان نباشد داشته باشد.
4. اگر مرد دیوانه باشد و امکان فسخ وجود نداشته باشد.
5. مرد به کاری اشتغال داشته باشد که مخالف آبروی زن باشد.
6. محکوم شدن مرد به مجازات 5 سال حبس و یا بیشتر.
7. اعتیاد به مواد مخدر و یا مشروبات الکلی که به زندگی آسیب وارد شود.
8. غیبت و ترک زندگی از طرف مرد به مدت شش ماه پشت هم.
9. محکومیت مرد به هر جرم و مجازات های تعزیری و حدی.
10. بچه دار نشدن مرد بعد از گذشت پنج سال.
11. مفقود الاثر شدن مرد بعد از شش ماه از مراجعه زن به دادگاه.
12. ازدواج مجدد مرد بدون اجازه همسر خود.

اما خیلی از خانم ها سوال دارند که شرایطی مثل حق تحصیل، کار یا طلاق را چطور باید در عقدنامه ثبت کنند که بعداً قابل دفاع باشد و مرد نتواند تحت هیچ شرایطی آن را حذف کند؟

از آنجایی که اینها حقوقی هستند که مرد قانوناً داراست و حق را به زن می دهد و بعداً هم می تواند مثل بقیه حقوق آنها را از زن صلب کند، عملاً به جز وکالت در طلاق نیازی به درج این حقوق در عقد نیست زیرا زن در هر حال از این حقوق برخوردار خواهد بود.

در مورد اشتغال نیز چنانچه اشتغالی منافی مصالح خانواده، زوج یا زوجه باشد، مرد می تواند مانع آن شود. لذا جهت تاکید می توان شغل مورد نظر را در عقد ذکر کرد هرچند عملاً مصادیق محدودی می توان برای مشاغل منافی مصالح مذکور یافت.

در خصوص وکالت در طلاق می توان عبارتی نظیر این عبارت را قید کرد: «زوجه وکیل زوج در طلاق گردید تا بدون نیاز به حضور شوهر، خود را مطلقه کند.»

اما سوال اینجاست که چنانچه بعد از ازدواج طی تعهد محضری حق طلاق به زن داده شود آیا امکان فسخ آن وجود دارد؟ چنانچه براساس توافق حق طلاق با زن باشد، در موقع طلاق تکلیف حضانت نوزاد کمتر از یکسال با چه کسی است؟

حق طلاق قابل اعطا به زوجه نیست، در واقع آنچه که نوعاً مردم به این عنوان می شناسند اعطاء وکالت در طلاق و در مواردی تعهد بر اعطاء وکالت در طلاق است.

بنابراین اگر وکالت در طلاق به همسر خود داده باشید چنانچه در سند مربوطه قید شده باشد که این وکالت ضمن عقد خارج لازم اعطا گردیده یا به نحو دیگری غیر قابل فسخ شده باشد، امکان فسخ وجود ندارد و در غیر این صورت می توانید وکالت را فسخ کنید. حضانت نیز ارتباطی با این امر ندارد. پس از طلاق اولویت حضانت طفل تا هفت سالگی با مادر و پس از آن تا سن بلوغ با پدر خواهد بود.

اگر در هنگام عقد وکالت در طلاق به زن داده شود، زن از طرف همسر خود وکیل است که هر زمان بخواهد طلاق بگیرد، در غیر این صورت زن می تواند با اثبات مصادیق عسر و حرج در زندگی خود در دادگاه، با اجازه دادگاه از مرد طلاق بگیرد اما صرفاً نداشتن تفاهم دلیلی برای طلاق از طرف زن نخواهد بود.