1

یک کتاب خوب در حوزه سینما ، روان شناسی و اسطوره شناسی

کتاب «از اسطوره تا سینما» با نگاهی به آثار بهرام بیضایی و دیگران ؛ نوشته «ندا خوینی» ، شاهنامه پژوه و اسطوره پژوه قزوینی از سوی انتشارات شمع آوید در 114 صفحه منتشر و با قیمت 95 هزار تومان روانه بازار کتاب شد.

نویسنده این کتاب تلاش کرده است تا فیلم های «چریکه تارا»، «مسافران»، «مرگ یزگرد»، «باشو غریبه کوچک»و «غریبه و مه» به کارگردانی بهرام بیضایی ؛ «کندو» از فریدون گله، «باد ما را خواهد برد» از عباس کیارستمی و «درباره الی» ساخته اصغر فرهادی با نگاهی اسطوره پژوهانه مورد بررسی قرار دهد .

تحلیل‌های نوشته شده در این کتاب ارتباط مستقیمی با باورها و اعتقادات و فرهنگ و تمدن ایران دارند و فقط فیلم «درباره الی» طبق الگوی کهن الگوها و مکتب روانشناسی یونگ و فروید تحلیل شده است.

در بخشی از پیش گفتار این کتاب که پشت کتاب نیز به آن مزین شده است؛ می خوانیم :

اسطوره با آدمی زاده شده، تغییر و تحول پیدا کرده و در پیکره داستان ها و حکایات و همراه با آثار هنری و ادبی تداوم یافته است . نمی توان حضور اساطیر را در فرهنگ ،ادبیات و هنر، از جمله هنرهای نمایشی که از روزگار آیسخولوس ،اورپید و آریستوفانس تا سینمای روزگار ما با اسطوره پیونده استواری دارند ؛ نادیده گرفت .

نگاه ویژه به اسطوره و قدرت تحیل آن در قرن بیستم یکی از مولفه های اصلی ادبیات و هنر مدرن و پست مدرن به شمار می آید . با توجه به تحلیل ساختار گرایان بزرگی چون لوی استروس ، رولان بارت ، کلود برمون در زمینه اسطوره ، روایت ، کتاب (از اسطوره تا سینما ) به تحلیل ساختاری و محتوایی اسطوره و آیین در سینمای بیضایی و سه فیلمساز دیگر می پردازد .

کار ویرایش کتاب «از اسطوره تا سینما»را فرزانه نوری انجام داده و طراحی جلد آن را مهناز گروه ای بر عهده داشته است .

اشاره می شود که انتشارات شمع آوید بیش از این نیز کتاب «قهرمان زن در سینمای بیضایی » تالیف سارا شهبازی و فاطمه شفیع خانی را چاپ و روانه بازار کتاب کرده است.