۲۰ درصد قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اجرایی شده است
رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس گفت: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت ۷۳ ماده و ۲۰۵ حکم دارد یعنی بعضی از مواد آن حاوی چندین بند است، اما تنها ۲۰ درصد از مواد این قانون اجرایی شده است.
بانکی پورفرد در برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: الان ۲۰ درصد از مواد قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مانند بحث تسهیلات ازدواج و بیمه زوجهای نابارور اجرایی شده است و تاکنون ۲۴ هزار خودرو هم به نام مادران در آمده است.
وی گفت: از نظر قانون ۲۰ درصد اجرا شده است، اما مسئله مهم این بود که بودجه قانون تامین شود که خوشبختانه دولت و مجلس بودجه قانون را تمام و کمال در بودجه ۱۴۰۱ پیش بینی کردند.
وی افزود: در بودجه ۱۴۰۱ مشکل منبع نداریم، ایین نامهها تقریبا نوشته شده است، دستگاهها درگیر موضوع شدند، اما هنوز عملکرد مطلوب اجرایی فقط در ۲۰ درصد از موارد دیده میشود.
سه میلیون و ۲۰۰ هزار نفر زوج نابارور در کشور داریم
رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس گفت: ۲۱ مانع را برای فرزند آوری شناسایی کردیم و راه حلهای آن را بررسی کردیم.
وی اضافه کرد: یکی از موانع، زوجهای نابارور بودند که سه میلیون و ۲۰۰ هزار زوج نابارور داشتیم همچنین مانع بعدی سن ازدواج است که به تاخیر افتاده بود.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه از این موانع چه مقدار اجتماعی و اقتصادی بود؟ اگفت: در الگوی مسکن، حقوق دستمزد، قواعد اشتغال، تسهیلات آموزشی برای خانمهای دانشجو، تسهیلات اشتغالی برای خانمهای کارمند و خانه دار، هدفمندی یارانه ها، مالیات، مهاجرت، بهداشت و درمان این موانع را سعی کردیم در ابعاد مختلف بررسی کنیم.
وی افزود: قانون را طوری تدوین کردیم که هر دستگاهی مسئول اجرای کار خود است و هیچ ارتباطی به تشکیل ستاد ملی جمعیت ندارد.
وی گفت: کار ستاد ملی جمعیت، هماهنگی بین دستگاهی و نظارت درون دولت بر روی قانون است.
وی افزود: وقتی دیدیم تعللی در ستاد ملی جمعیت ایجاد شده است با هماهنگی دولت، دفتر معاون اول را محور قرار دادیم که پیگیریهای درون دولت از طرف معاون اول صورت گیرد که این اتفاق افتاد.
در ادامه آقای محمودی رئیس کمیته مطالعات جمعیتی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: از نکات مثبت قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت این است که برای هر دستگاه وظیفهای مشخص شده است، تجربه عدم اجرای قانون تسهیل ازدواج را داشتیم یعنی قانونی در سال ۱۳۸۴ مصوب شد و اجرا نشد.
وی افزود: در ماده ۷۱ این قانون، بندی وجود دارد که تمام دستگاههای اجرایی موظف هستند کارهایی که در قانون تعریف شده است را انجام دهند، تمام دستگاهها نتوانستند آنچه که در قانون پیش بینی شده بود را در قانون ۱۴۰۱ بیاورند.
آقای محمودی گفت: وظیفه ستاد فقط هماهنگی است، خود ستاد ملی باید به مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی گزارش دهد.
وی افزود: اجرای این قانون نیاز به یک تمهید مقدماتی داشته است که در ماده ۲۸ امده، تمامی دستگاهها باید پیوست فرهنگی داشته باشند.
محمودی گفت: باید زیرساختهای زیادی را فراهم کنیم، برای ماده ۵۲، ۵۳ و ۵۶ حدود چهار ساعت در وزارت بهداشت جلسهای برای تعیین دستورالعمل داشتیم.
وی افزود: بیشتر این دستورالعملها باید با همکاری شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس باشد.
وی گفت: اگر این مقدمات فراهم شود از ۶ ماه دوم باید انتظار داشته باشیم که اگر دستگاهی نتواند به وظایف خود عمل کند مطابق ۷۱ این قانون اگر استنکاف کند مجازات مطابق بندهای مختلف پیش بینی شده است.
ثبتنام حدود ۲۹ هزار و ۶۵۰ نفر از خانوارهای دارای سه فرزند به بالا در طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
در ادامه خانم پروانه اصلانی مدیر کل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی در ارتباط تلفنی با این برنامه درباره ماده ۴ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت گفت: در متن قانون قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت آمده است که در شهرهایی که زیر ۵۰۰ هزار نفر جمعیت دارند و نرخ باروری پایین میباشد یک قطعه زمین ۲۰۰ متری به خانوارهایی که بالای سه فرزند دارند و فرزند سوم انها بعد از لازم الاجرا شدن قانون به دنیا امده است واگذار کنیم.
وی افزود: در شهرهایی که بالای ۵۰۰ هزار نفر جمعیت دارند باید یک واحد مسکونی از واحدهای مسکونی طرحهای حمایتی برای خانوارها در نظر بگیریم.
خانم اصلانی گفت: امتیاز ویژهای که این قانون برای تشویق فرزند آوری دارد این است که اگر کسی از امکانات دولتی در حوزه مسکن استفاده کرده باشد و فرزند سوم به بعد پس از لازم الاجرا شدن قانون به دنیا بیاید میتواند مجدداً از امکانات دولتی و یارانه در حوزه مسکن استفاده کند.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی افزود: در کلانشهرها زمین یا واحد مسکونی نداریم که بخواهیم معرفی کنیم بنابراین قانون این اجازه را داده است که در نزدیکترین شهر محل سکونت پدر یا مادر و یا محل تولد پدر یا محل تولد مادر بتوانیم این امکانات را در اختیار خانوارها قرار دهیم.
خانم اصلانی گفت: مانند همه برنامههای حمایتی، عموما افرادی که در کلانشهرها زندگی میکنند ساماندهی مسکن حمایتی در حوزه شهرهای جدید اطراف کلانشهرها است و یا شهرهای نزدیک و مجاور به محل سکونت آنها.
وی افزود: در سامانه طرحهای حمایتی بخشی ایجاد شده است تحت عنوان خانوارهایی که دارای سه فرزند به بالا هستند که میتوانند به ادرس www.saman.mrud.ir مراجعه و پس از اینکه گزینه ثبت نام را انتخاب کردند به بخش مربوط به خانوادههای سه فرزند به بالا بروند و گزینه مشخص را انتخاب میکنند.
خانم اصلانی گفت: ثبت نام را باز است و تا الان حدود ۲۹ هزار و ۶۵۰ نفر ثبت نام کرده اند که بیشترین فراوانی در استان تهران است، اما اجرای این قانون در ماده ۴ منوط به تصویب آیین نامه اجرایی، که این آیین نامه را حدود یک ماه است برای هیئت وزیران ارسال کرده ایم که هنوز جلسات آن برگزار نشده است.
وی افزود: حدود ۸۱ خانوار دارای هفت فرزند به بالا هستند که بیشترین فراوانی در سیستان و بلوچستان است.