آیا بارداری اول برای زنان بالای ۴۰ سال غیرممکن است؟
در سنین بالای ۴۰ سالگی اگر کیفیت آنتیمولرین هورمونِ فرد خوب باشد، زن اجازه اولین بارداری یا بارداریهای بعدی را دارد. اما اگر پزشک ببیند آنتی مولرین هورمون زن خیلی پایین است و حتما هم قصد دارد باردار شود، لازم است که از تخمک اهدایی استفاده کند.
دکتر طاهره لباف، متخصص زنان و زایمان درباره بارداری در سنین بالا معتقد است: در سنین بالای ۴۰ سالگی اگر کیفیت آنتی مولرین هورمونِ فرد خوب باشد و این آزمایش بالای ۱ باشد، زن اجازه اولین بارداری یا بارداریهای بعدی را دارد. اما اگر پزشک ببیند آنتی مولرین هورمون زن خیلی پایین است و حتما هم قصد دارد باردار شود، لازم است که از تخمک اهدایی استفاده کند.
این متخصص زنان و زایمان میگوید: بارداری در سن بالای ۴۰ سال اصلا موضوع سخت و غیرممکنی نیست اما بستگی به باز بودن لولههای رحم زن و کیفیت تخمک او دارد. ما مراجعینی داشتیم که بدون آن که خودشان بخواهند، حامله شدند و در سنین بالای ۴۷ سال بودند و تصور میکردند که یائسه شدهاند. چون چند ماه پریود نشده بودند. اولین بارداری هم خیلی مساله پیچیدهای نیست. اگر نتیجه آزمایش آنتی مولرین هورمون زن خوب باشد و لولههای رحمش هم باز باشد، زن با یک تحریک تخمکگذاری ممکن است باردار شود. این طور نیست که بگوییم زن در بالای ۴۰ سالگی باردار نمیشود یا اگر باردار شود، فرزندش ناتوان ذهنی میشود.
دکتر لباف درباره بارداری به شیوه IVF (در این روش، تخمکها از تخمدان خارج و توسط اسپرمها بارور میشوند) هم توضیح میدهد: برای بارداری اول اگر یک نفر IVF شود و بارداریش با شکست مواجه شود، با یک بار نمیگوییم که ناامید شود. ما مواردی داشتیم که فرد در نوبت ششمِ IVF باردار شد. بنابراین هرچقدر تعداد IVFها بیشتر باشد، احتمال بارداری افزایش مییابد.
این متخصص زنان به عوارض این شیوه بارداری هم اشاره میکند و میگوید: به هر حال ما در IVF یک سری دارو برای تحریک تخمکگذاری میدهیم و عوارض آن طبیعی است. ولی سابقه IVF در دنیا زیاد نیست و به ۴۰ سال هم نمیرسد و فعلا نشان داده نمیشود که نوزادی که از طریق IVF به دنیا میآید و نوزادی که طبیعی متولد میشود، تفاوتی با هم دارند یا نه. لازمه این موضوع، گذشت زمان و انجام پژوهشهای بیشتر است.