آیا خوردن گردو در دوران بارداری بیخطر است؟
بدون شک، دوران بارداری یکی از قشنگترین دوران زندگی هر زنی به حساب میآید. در این سفر 9 ماهه شگفتانگیز که هر سلول بدن مادر، در حال رشد یک طفل کوچک است، رژیم غذایی سالم و سرشار از مواد غذایی مفیدی مانند گردو میتواند، سلامت مادر و جنین را تامین کند.
قبل از هرچیز، آیا خوردن گردو در دوران بارداری بیخطر است؟
جواب این سوال بدون شک بله است؛ دانه مغزی و مفید گردو در صورت مصرف متعادل و آگاهانه، میتواند یک انتخاب هوشمندانه و ایمن برای دوران بارداری باشد. گردو سرشار از ویتامینها و مواد معدنی مفیدی است که میتواند علاوه بر تامین سلامتی جسمی و روحی مادر، به رشد بهتر جنین کمک شایانی کند.
نکته مهم: توصیه میشود به خاطر اهمیت تغذیه در دوران مهم بارداری، قبل از گنجاندن گردو در رژیم غذایی، با پزشک متخصص مشورت شود.
چند فایده فوقالعاده گردو برای زنان باردار
گردو یک دانه روغنی سرشار از ویتامینها و مواد معدنی مهمی است که میتواند سلامت مادر در طول دوران بارداری را تامین کند. در ادامه باچند خواص گردو در بارداری آشنا خواهید شد.
- حمایت از سلامت قلب مادر
بدن مادر در طول دوران شگفتانگیز بارداری، فشار مضاعفی را تحمل میکند تا نیازهای جنین در حال رشد را تامین کند. کار و فعالیت قلب و عروق در بارداری بیشتر میشود، بنابراین برای حمایت از این عضو حیاتی، به خواص گردو در بارداری نیاز است.
گردو به عنوان منبعی از اسیدهای چرب امگا 3 و استرولهای گیاهی، میتواند با کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL)، با کنترل کلسترول و چربیخون مادر، فشار را روی قلب کاهش دهد. همچنین منیزیم، پتاسیم و آنتیاکسیدانهای گردو میتوانند علاوه بر کنترل فشارخون، خطر پره آکلامپسی را کاهش داده و به سلامت دیواره رگها و کاهش ریسک لخته شدن خون کمک کرده و از سکته قلبی پیشگیری کنند.
- بهبود کیفیت خواب و آرامش اعصاب مادر
سوزش سردل، استرس، تکرر ادرار، کمردرد و… تمام آن چیزی هستند که خواب را برای مادر باردار سخت کرده و آرامش اعصاب را از او میگیرند. گردو به عنوان منبعی از ملاتونین (هورمون خواب)، میتواند با تنظیم چرخه خواب، به خواب آرام و بهتر مادر کمک کند. همچنین اسیدآمینه تریپتوفان موجود در گردو با کمک به تولید سروتونین (هورمون شادی)، باعث بهبود خلقو خو و کاهش اضطراب میشود.
منیزیم، اسیدهای چرب مفید و آنتی اکسیدانها به عنوان بخشی از خواص گردو تازه در بارداری، علاوه بر محافظت از سلولهای عصبی مغز و تنظیم فعالیت نورونها، با کاهش تنشهای عصبی، از گرفتگی عضلات پیشگیری کرده و باعث خواب راحت میشوند.
- پیشگیری از یبوست و بهبود عملکرد گوارش
یبوست یکی از شایعترین مشکلات بارداری است که به خاطر تغییرات هورمونی به وجود میآید. فیبر و چربیهای مفید موجود در گردو، با تنظیم حرکات روده و کمک به نرمشدن مدفوع، عمل دفع را آسان کرده و از یبوست جلوگیری میکنند. همچنین مصرف متعادل گردو در کنار چند لیوان آب ولرم، میتواند با بهبود عملکرد گوارش، از نفخ و دلدرد پیشگیری کند.

- تقویت سیستم ایمنی بدن زنان باردار
سیستم ایمنی بدن مادر در طول دوره بارداری بسیار حساس و آسیبپذیر میشود. گردو به عنوان منبعی از آنتی اکسیدانهای مهم مانند ویتامین E و پلیفنولها، ضمن مبارزه با رادیکالهای آزاد، از سلولهای ایمنی محافظت میکنند. همچنین روی، آهن و ویتامین B6 موجود در گردو مانند یک تیم ابرقهرمان، به تولید و بهبود عملکرد گلبولهای سفید به عنوان سربازان بدن، کمک کرده و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند.
- مدیریت وزن مادر
اضافه وزن یکی از مهمترین دغدغههای مادران بارداری است که به تناسب اندام خود اهمیت میدهند. خبر خوش اینکه با انتخاب هوشمندانه یک رژیم غذایی سالم و سرشار از خواص گردو در بارداری، میتوان میزان افزایش وزن بارداری را مدیریت کرد.
گردو یک دانه مغذی و مقوی است که به خاطر داشتن پروتئین، فیبر و چربیهای مفید، با ایجاد احساس سیری، جلوی هوس خوراکیهای مضر را گرفته و از پرخوری جلوگیری میکند. همچنین امگا 3 با کمک به افزایش سوختوساز بدن، از تجمع چربی در ناحیه شکم و پهلو، پیشگیری خواهد کرد.
- کاهش خطر دیابت بارداری

دیابت یکی از چالش برانگیزترین بیماریهای دوران بارداری است که میتواند سلامت مادر و جنین را به خطر اندازد. گردو به عنوان منبعی از چربیهای سالم، فیبر و پروتئین، از جهش قندخون جلوگیری کرده و با افزایش تدریجی قندخون، ضمن بهبود حساسیت به انسولین، از مقاومت به انسولین پیشگیری میکند.
همچنین آنتی اکسیدانهای موجود در گردو مانند پلیفنولها با خاصیت ضدالتهابی خود، التهابات مزمن بدن را که زمینهساز ایجاد دیابت هستند را از بین میبرند. بنابراین خوردن گردو تازه در بارداری، ریسک ابتلا به دیابت را کاهش میدهد.
- پیشگیری از کمخونی زنان باردار
گردو به عنوان منبع طبیعی از آهن گیاهی (غیر هم) و فولات (اسیدفولیک)، با تولید گلبولهای قرمز، ضمن اکسیژن رسانی و پیشگیری از کمخونی، عوارض شایع کمخونی در بارداری مانند سرگیجه، بیحالی و خستگی را کاهش میدهد.
مس، منگنز و ویتامین B6 موجود در گردو علاوه بر کمک به جذب بیشتر آهن در بدن، با کمک به تولید هموگلوبین، باعث ساخت سلولهای خونی سالم میشوند، مخصوصا اگر گردو با عدس یا سبزیجات تازه خورده شود.


