بازآفرینی فرهنگ «عفاف‌وحجاب» در آثار هنری

با ایجاد تغییرات امیدوارانه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و عزم جزم دکتر اسماعیلی برای شکل‌دهی فرهنگ وهنر کشور در تراز انقلاب اسلامی و یاری همکاران او در بخش‌های هنری، فرهنگی، قرآنی وسینمایی آن و هم چنین ایجاد تحولات محتوایی هدفمند در تولیدات رسانه ملی با حضور آقای جبلی و همچنین آغاز حرکت‌های شفاف و تأثیرگذار و بزرگ فرهنگی و هنری به همت شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور و همسویی و همگامی تشکل‌ها و سازمان‌های دینی، ملی و فرهنگی از جمله حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی در راستای تحقق فرهنگسازی اجتماعی، ترویج واجرایی شدن طرح شرعی و اجتماعی و قانونی عفاف و حجاب و استقبال خانواده‌ها و شخصیت‌های مذهبی و دینی و با پشت سر گذاشتن برخی رویدادهای تلخی که در مقطعی اجرای قانون عفاف و حجاب را کمرنگ و خدشه‌دارکردند، به نظرمی رسد که امروز زمان آن فرارسیده است که به عنوان یک برنامه فرهنگی و اجتماعی استراتژیک با بهره‌گیری از متخصصان و مشاوران، برنامه‌ها و راهکارهای راهبردی درعرصه‌های مختلف به ویژه حوزه‌های فرهنگی و هنری به تبلیغ و ترویج و فرهنگسازی خردمندانه، محققانه و واقع‌گرایانه عفاف و حجاب، توجه لازم صورت گیرد و مردم در تولیدات فاخر و شاخص هنری و فرهنگی و سینمایی و تلویزیونی، در بطن و حاشیه نمایش ابعاد زندگی ایرانی اسلامی با مسأله مهم عفاف و حجاب و نقش و جایگاه آن درمسیرانسان‌سازی هم به‌درستی آشنا شده و ضرورت اجرایی شدن آن با همکاری عمومی فرهنگسازی گردد.
به عبارتی از این پس بیش ازگذشته باید آثارهمتراز فرهنگ ایران اسلامی درعرصه‌های متنوع هنر بخصوص سینماوتلویزیون تولید شود. از آنجا که آثار رسانه ملی وسینما مخاطبان میلیونی دارند و دوستداران سریال‌های خانوادگی و اجتماعی و کمدی و فیلم‌های سینمایی فراوان هستند، لازم است تا از این ابزارمطلوب و مقبول و فراگیر رسانه‌ای و اجتماعی، به شیوه هنرمندانه وعالمانه در جهت فرهنگسازی و ترویج طرح عفاف و حجاب استفاده شود.

بدیهی است در تولیداتی که به این موضوع می‌پردازند، هرقدر جای شعار و غلو و سطحی‌نگری تنگتر باشد و درعوض از امتیازهای انسانی و شرعی و اجتماعی بهره‌گیری از حجاب و رعایت عفاف سخن به میان آید، تأثیرات بنیادین و ماندگارآن بیشترخواهد بود.
بنابراین ضروری است، مدیران و متولیان متدین و متعهد و کاربلد فرهنگی وهنری کشور با لحاظ اوضاع و شرایط اجتماعی و باورها واعتقادها و گرایش‌های فکری و سلیقه‌ای قشرهای گوناگون جامعه وسود‌جویی از هنرمندان متبحر و مشاوران امور دینی و اجتماعی و خانوادگی، برنامه‌های اجرایی گسترده‌ای را در این زمینه تدارک ببینند و به بازآفرینی نیک فرهنگسازی عفاف و حجاب در آثارهنری و فرهنگی، سینمایی و تلویزیونی اهتمام ورزند. ازسوی دیگر هم با یاری ناظران کیفی هنری و محتوایی فیلم‌ها و سریال‌ها، از ترویج و تبلیغ زندگی غربی که درقالب فضاها، دکورها، آکسسوارهای صحنه‌، لباس‌ها و ارتباط‌ها و برخوردها و همچنین گفت‌و‌گوها و… که با مختصات ومؤلفه‌های سبک زندگی ایرانی-اسلامی و حفظ حریم و حرمت عفاف و حجاب مغایرت دارد و استفاده از آنها جای معقول درخط داستان آثار ندارد، ممانعت نمایند.

رعایت این نکات و تأثیر آنها بر خانواده‌ها و نسل‌های نوجوان وجوانان اساسی است. ارائه الگوهای شخصیتی و مناسباتی و مصداق‌های تاریخی، دینی و اجتماعی در قوام ساختارداستان‌های فیلم‌ها و سریال‌های ایرانی و اسلامی وتأثیرگذاری آنها بسیارمهم است. همان‌گونه که چهره‌های سینمایی و ورزشی موردپسند برخی از افراد هستند، می شود و می توان با شخصیت‌سازی و پردازش مناسب وهنری و باورپذیر آنها با الگوگیری از شخصیت‌های بزرگ دینی و اجتماعی که دراجرای مسائل دینی و استفاده مناسب از حجاب و رعایت عفاف در کشور نمونه‌اند، مخاطبان آثارهنری را درترغیب احترام واجرای عفاف و حجاب تشویق کرد.

image_pdfدانلود PDFimage_printپرینت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.