در افعانستان ؛ تلاوت قرآن توسط زنان حرام شد
خالد حنفی، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، اعلام کرد از این پس زنان افغانستانی از خواندن نماز یا تلاوت آیات قرآن با صدای بلند، حتی در حضور زنان دیگر منع شدهاند.
به گزارش خبرآنلاین به نقل از پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، گفت: «برای زنان قرائت آیات قرآن یا تلاوت در مقابل یک زن بالغ دیگر حرام است. حتی گفتن تکبیر (اللهاکبر) نیز ممنوع بوده و مجاز نیست».
روزنامه شرق نوشت: خالد حنفی، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، اعلام کرد از این پس زنان افغانستانی از خواندن نماز یا تلاوت آیات قرآن با صدای بلند، حتی در حضور زنان دیگر منع شدهاند. او گفت: «برای زنان قرائت آیات قرآن یا تلاوت در مقابل یک زن بالغ دیگر حرام است. حتی گفتن تکبیر (اللهاکبر) نیز ممنوع بوده و مجاز نیست».
یورونیوز اعلام کرده است :حنفی همچنین ادامه داد که حتی گفتن عبارات کلیدی اسلام مانند «سبحانالله» جایز نیست.
این محدودیت به سایر قوانینی که منجر به حذف زنان از حضور اجتماعی میشده اصافه شده است. پیش از این، قوانین و محدودیتهایی همچون منع صحبتکردن زنان با صدای بلند و نشاندادن چهره زنان در ملأ عام از سوی طالبان مصوب شده بود.
البته در این چند روز هیچیک از مقامات معاونت و وزارتخانه برای اظهارنظر دراینباره در دسترس نبودند تا رسانههایی که در افغانستان حضور دارند بتوانند در این زمینه اطلاعات بیشتری کسب کنند. به همین دلیل این سؤال مطرح است که آیا این محدودیت بهطور رسمی به قوانین اخلاقی اضافه خواهد شد یا خیر؟
طالبان و حذف تصویر
دستور عجیب طالبان در حذف تصاویر موجودات زنده از برنامههای تلویزیون، بسیاری را شگفتزده کرده است. طبق دستور جدید طالبان، همه برنامههای تلویزیونی باید صوتی شوند.
این دستور اگر اتفاق بیفتد، افغانستان تنها کشور مسلمانی است که چنین محدودیتی را برقرار کرده است. در دوره قبلی حضور طالبان در افغانستان از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۰، تلویزیون ممنوع بود. وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان مسئولیت اجراکردن این قانون را برعهده دارد. دو هفته پیش، سیفالاسلام خیبر، سخنگوی این وزارتخانه، گفته بود ممنوعیت تصاویر موجودات زنده «به تمام افغانستان مربوط میشود… و بهتدریج اجرا خواهد شد».
از آن زمان، در چندین رویداد که توسط مقامات طالبان برگزار شده است و همچنین در برخی رویدادهای خصوصی، طالبان بهطور صریح عکاسی و فیلمبرداری را منع کردهاند.
البته گفته شده برخی از مقامات طالبان با این تصمیم مخالف هستند، اما مجریان این قانون تأکید کردهاند: «تکتک مواد این قانون براساس مبانی اسلام تعیین شده و همه موظف به اجرای آن هستند».
برخی با وجود تمام محدودیتهایی که در این سه سال حضور طالبان بر عرصه رسانه ایجاد شده است، اندکی امیدوارند.
در صورتی که این اتفاق رخ دهد، بسیاری از عکاسان و تصویربرداران بیکار میشوند. این محدودیت البته برای رسانههای خارجی نیز در نظر گرفته شده؛ بهطوریکه به خبرنگاران خبرگزاری فرانسه نیز درباره عکسبرداری و فیلمبرداری از موجودات زنده هشدار داده شده است.
محدودیتها بر رسانهها و برنامههای خبری در ابتدا با حذف زنان، ماسکزدن و پوشاندن صورت مجریان و… آغاز شد. دو ماه بیشتر است که پخش برنامه خبری تلویزیون ملی افغانستان در قندهار متوقف شده است. از دو هفته پیش نیز پخش تصاویر موجودات زنده را متوقف کرده و بهجای آن لوگو یا مناظری با صدای ضبطشده را نمایش دادهاند.
این رویکرد درحالی رخ میدهد که بسیاری به پارادوکس رفتاری مقامات این کشور اشاره میکنند. بیشتر اعضای طالبان موبایلهای پیشرفتهای در دست دارند و از رسانههای سمعی و بصری برای ارتباط و ترویج افکار مهجور خودشان استفاده میکنند.
بااینحال، محدودیتهای آنها با شدت اجرائی میشود؛ بهطوریکه چنین تصمیماتی که درحال اجراست، با تأخیر به گوش مردم جهان میرسد.