دنیا از دستاورد و جایگاه واقعی زنان ایران خبرندارد
خانم دکتر فاطمه حقیرالسادات، دبیر علمی کنگره بین المللی بانوان تأثیرگذار میهمان برنامه صبح بخیر ایران شبکه یک سیما بودندو درباره کنگره بین المللی بانوان تأثیرگذار گفتگو کردند.
مشروح این گفتگو را در ادامه میبینید:
سؤال: یک مقدار این کنگره را بیشتر برای ما معرفی میکنید؟
حقیرالسادات: امسال برای اولین بار کنگره بین المللی بانوان تأثیرگذار را برگزار کرده ایم. تجربه خیلی خوبی بود برای ما، از ماهها شاید از سال پیش این برنامه مدنظر قرار گرفته است در سطح جهانی با اینکه با دید جدید در مورد زن در دنیا و زنان تأثیرگذارد در دنیا بررسی کنیم و دبیرخانه کنگره تشکیل شد رصدهایی شد با بیش از صدها کشور، خوشبختانه حدود ۹۱ کشور در این راستا نخبگان شان دانشمندان شان و در سه شاخص که ما معرفی کرده بودیم، شرکت کردند در این کنگره.
سؤال: فکر میکنم تقسیم بندی شما سه دسته بوده است؟
حقیرالسادات: بله ما در سه شاخص انتخاب کرده ایم، شاخص علم و فناوری، شاخص اقتصاد و کارآفرینی و شاخص فعالیتهای اجتماعی. این سه شاخص از کشورهای مختلف دعوت کرده ایم یعنی در ابتدا رصد کردیم و از طریقهای مختلف، از دانشگاهها از برترینهای جوایز دنیا که افرادی که دریافت کرده بودند، از وزارتخانههای مختلف، از گروههای بخش خصوصی که بخش اقتصادی شان بود پروندهها و رزومههایی بالغ بر ۸۰۰ رزومه به دست ما رسید و در خود ایران هم ما یک سایتی تشکیل داده بودیم که در این راستا ابتدا کنگره ملی بانوان تأثیرگذار توسط معاونت زنان و خانواده برگزار شد و خروجیها و اطلاعات بانوان تأثیرگذار ایران هم به دست ما رسید و در نهایت در سه شاخص افراد برگزیده انتخاب شدند.
سؤال: از این ۹۰ کشور چند نفر شرکت کردند و حاضر شدند؟
حقیرالسادات: ما بالغ بر در قسمت علمی یعنی در قسمتی که براساس شاخصها بود نزدیک به ۱۰۰ فرد که نخبه یا علمی یا فعال اجتماعی بودند شرکت کردند که از کشورهای مختلف بودند و از گروه نخبگان نمایندگاان و مقامات اول هم بالغ بر ۱۵۰ وارد ایران شدند.
سؤال: برنامهای که برگزاری این کنگره است به چه شکلی است؟ فکر کنم از ۲۹ دیماه شروع کردید تا چه زمانی ادامه پیدا میکند؟
حقیرالسادات: اولین گروه مهمانان ما از ۲۷ دیماه وارد ایران شدند از همان صبح ۲۸ دیماه ما برنامههای نشستهای تخصصی را شروع کرده ایم براساس رشته هایشان و براساس فعالیت هایشان و دیدارهای مختلف داشتند و برنامه اصلی کنگره که برگزاری جوایز بود روز سی ام برگزار شد و هنوز هم برنامه نشستهای تخصصی یکی دو روز آینده هم ادامه دارد.
سؤال: هدف از برگزاری و دعوت این بانوان چه بوده است و خروجی این کنگره چه چیزی خواهد بود؟
حقیرالسادات: افرادی که شرکت کرده بودند نمایندگان کشورهای مختلف از سرتاسر دنیا بودند که این در مسیر تعامل و هم افزایی کشورها در زمینه مسائل زنان بود.
سؤال: اسلامی و غیراسلامی؟
حقیرالسادات: از تمام کشورهای دنیا شرکت کرده بودند و با استقبال خیلی خیلی خوبی روبرو شده بودیم در مجموع بالغ بر ۴۰۰ مهمان داشتیم.
سؤال: همیشه میگویند وقتی میخواهد یک چالشی مطرح شود از آنجا مسئله را از جایی شروع کنید که مورد وفاق است و چیزی که مقبولیت دارد. میفرمایید نشستهای مختلف برگزار شده است از ملتهای مختلف و تقیدهای مختلف حضور داشتند. در مورد چه موضوعاتی و با وفاق چه ذهنیتی شما مباحث را پیش برده اید؟
حقیرالسادات: ما نشستهایی که این چند روز برگزار شده است در ابتدا به مسائل و طرح مسئله شد برای مشترک زنان، بحثهایی که درباره زنان در کل دنیا است، این مسائل به صورت یعنی فقط سخنرانی نبود و نشستهای هم اندیشی بود مشکلاتی که بعضی از مسائل برای ما جالب بود که بعضی از مسائلی که از کشورهای دنیا مطرح میشد، اصلاً در کشور ما آن مسئله اصلاً حاد نبود. یک مقدار از مسائلی هم بود که برای کشورهای آنها این مسئلهای نبود. در مسائل مشترک هم بحث کردیم بحث اقتصاد و بحث اشتغال بانوان بحث حقوق بانوان و بحث خیلی از مسائل مختلف در این نشستها مطرح شد و جمع بندی شد و بنا شد که صندوقی تشکیل شود برای حمایت از زنان و این برنامه آغاز کنگرههای بعدی باشد حالا ایران میزبان باشد یا کشورهای دیگر.
سؤال: یعنی دبیرخانه ثابت آن در ایران دیگر نباشد؟
حقیرالسادات: خیر در ایران است منتها میزبان کشورهای مختلف میشوند.
سؤال: برای دومین سال کجا میروید؟
حقیرالسادات: قرار است برنامه ریزی شود کشورهایی که مشتاق هستند معرفی شوند و براساس حضورشان در ایران دوره، بعضی از کشورها واقعاً خوب شرکت کرده بودند.
سؤال: کدام کشورها؟
حقیرالسادات: از خیلی از کشورها داشتیم از آرژانتین، سوئد، روسیه، اغلب کشورهای عربی، امریکای جنوبی، ونزوئلا، زیمبابه، خیلی تنوع کشور زیاد بود و جالب بود خیلی از کشورها مقامات شان هم شرکت کرده بودند. بانوان اول شان، نمایندگان مجلس شان که خانم بود، وزراء و همراه با نخبگان و فعالان اقتصادی و اجتماعی شان.
سؤال: ورود آقایان ممنوع که نبوده است که آقایان را تحریم کنند، بعضی موارد کنگرههای این چنینی که برگزار میشود در دنیا بخواهم بگویم یک مقدار نگاههای فمنیستی هم مطرح میشود، ولی اینجا آن نوع نگاهی که ساری و جاری میشد.
حقیرالسادات: یعنی من دیروز هم که در پایان برنامه جشنواره بود که قسمت جوایز بحثی شد که ما از همه تشکر کردیم اگر همکاری آقایان نبود این برنامه اصلاً تشکیل نمیشد، اما برگزارکنندگان اصلی آن خانم بودند یعنی تمام گروههایی که فعالیت داشتند یک همکاری و تعاملی هم من خودم برنامه را دیدم که تمام افرادی که میتوانستند در این کنگره از داخل و خارج به ما کمک کردند یعنی کاری بود که اگر تعاملات همه نبود این کار به این خوبی برگزار نمیشد.
سؤال: فرصت خوبی است معمولاً برای هم معرفی کشور و هم معرفی توانمندیهای خاص بانوان کشورمان اینکه چه چهرهای در دنیا معرفی شده است از ایران داخل کشور چه ظرفیتهایی وجود دارد چه ویژگیهایی وجود دارد آن تبادلات فرهنگی و خیلی از فرصتهایی که میشود پیش آورد چقدر ازآن استفاده کردید و چقدر معرفی شد؟ از این نمایشگاه هم خانمها بازدید کرده بودند.
حقیرالسادات: بله ما یکی از دستاوردهای خوبی که برای ما داشت ما مدتها بود که ما یک نمایشگاه دائمی محصولات دانش بنیان داریم خیلی از شرکتها با مدیریت بانوان است. برنامهای که شد ما از حدود بالغ بر ۹۰۰ شرکت دانش بنیان و فرآوردههایی که مدیرعامل آنها خانم هستند، این نمایشگاه هم بالغ بر ۶۰ شرکت برتر، حضور داشتند دست آوردها و کارهایشان و محصولات شان را ارائه میدادند و با استقبال خیلی خوب از مهمان روبرو شد. خیلی شرکتهایی بودند که از نظر اقتصادی و کارآفرینی جایگاه خوبی در دنیا دارند. با یکی از مهمانها صحبت شد که دیدم دو بار دیگر هم در این چند روز خودشان رفته بودند برای بازدید و خیلی از نشستهای هم اندیشی برگزار کردند به طور تخصصی در راستای اینکه ارتباط بگیرند مسائل اقتصادی مسائل صادرات محصولات شان هم برای ایران و هم برای کشورهایی که شرکت کرده بودند خیلی خوب بود.
سؤال: بدنه سیاسی که فرمودید شرکت کرده بودند فرصت مغتنمی میتواند باشد.
حقیرالسادات: خیلی برای کشورهای مختلف جالب بود یک کنگره بین المللی است که برای زنان تشکیل شده است و درکنار آن مقامات هم هستند یعنی اینقدر برایشان مهم است که در این جلسه که هم مقامات داخل ایرانی که بانوان اول ایران با مدیریت بانوی اول ایران مدیریت شد در جلسههایی که نشستهای خیلی تخصصی بود که در راستای اینکه قراردادها و تفاهم نامههای خوبی بسته شود برای ایران و خارج از کشور و خیلی اعتبار خوبی داده بود به این جلسات، که خیلی ما کنگرههای مختلف (اشکال در پخش)، اما این کنگره خروجی اش خیلی وقتها پروژهها نوشته شد تفاهم نامه خیلی خوبی بود و ادامه دار بود. همه پیشنهاد دادند که ادامه دهیم این کار را و یک پشتوانه خیلی خوبی برای ما بود.
سؤال: این تفاهم نامهها و این داستانی که شما میفرمایید اتفاق افتاده است، در کجا خودش را نشان میدهد، این تفاهم نامه انجام شده است که چه اتفاقی بیفتد؟
حقیرالسادات: دو حالت برنامههایی که در این چند روز برگزار شد یکی به صورت کلی بود کشورهایی که شرکت کرده بودند در راستای زنان چه خدماتی چه تغییر چه چیزهای موفق، درمان سرطان دارند به ما کمک کنند یا چیزی که ما در زمینه اش قویتر هستیم به آنها کمک کنیم. مثلاً در یکی از برگزیدههای ما ۱۶ کمپانی در چین داشت و خانمی بود که بالغ بر دهها هزار نفر خانم را اشتغال برایشان ایجاد کرده بود. این کمپانی آمد حمایتی کند در قسمت برنامه ریزی ۴ نفر از برگزیدههای خارجی هدیهای که دریافت کرده بودند در راستای پروژههای مشترک در ایران میگذارند و حمایت میکنند. غیر از این مثلاً همان صندوقی که تشکیل شد که درآمد داشته باشد در راستای برنامههای زنان بود مثلاً ما دوباره برنامه ریخته ایم که جشنواره ورزش و بانوان را یک ماه دیگر در ایران برگزار کنیم و حتی تربیت نیروی انسانی قراردادهای بسته شده است در این راستا، نیروی متخصص ایرانی استفاده شود و یا آنها بیایند تعاملات در این زمینه داشته باشیم.
سؤال: برنامههای جانبی هم که شما داشتید مثل بازدیدها همچنان برقرار است.
حقیرالسادات: بله خیلی از افراد اقتصادی بودند و کارآفرین بودند جلساتی با شرکتهای فعال در این زمینه برایشان گذاشتیم خیلی از افراد چهرههای اجتماعی خوبی داشتند که میتوانستند ایران را به کل دنیا معرفی کنند توانمندیهای زنان ایرانی در این قسمت نشست داریم و افرادی که علمی هستند اساتید دانشگاهها دانشمندان در این زمینه هم برنامههای تخصصی برایشان داریم.
سؤال: تا چه زمانی ایران تشریف دارند؟
حقیرالسادات: آخرین گروه ما سه روز آینده از کشور خارج میشوند.
سؤال: شما یک دعوتنامه برای شما ارسال شده است استاد قدیریان دعوت کردند از شما و دوستانی که تشریف آوردند از نمایشگاه ایشان در فرهنگسرای نیاوران که تا چهاردهم هم برقرار است بازدید کنید ببینند. فرصت مغتنمی است از هنرمندان هم حضور داشتند؟
حقیرالسادات: بله. ما خیلی از چیزهایی که نگاه میکردیم اهل بانوان رسانه دنیا هم شرکت کرده بودند هنرمندان هم بودند و براساس جوایزی که داده شد نقاط وضعف و قوت کشورها مشخص میشد که خود ما در مسائل علوم انسانی ضعیفتر عمل کرده بودیم.
سؤال: علوم انسانی یعنی حوزهای که بانوان بیشتر میتوانند تأثیرگذار باشند؟
حقیرالسادات: بله در این قسمت یک برنامه شد که ما در این قسمت باید خودمان را قویتر کنیم، اما در بحث اقتصاد جایگاه خوبی داریم. در بحث علم و فناوری هم که ایران همیشه جایگاه خوبی داشته است. در این مراسم حدود ۲۰ نفر از خانمهایی که جزء ۱ درصد دانشمندان برتر دنیا بود که شرکت داشتند که خیلیها چهرههای ایرانی بودند. این خودش باعث افتخار بود که ۱ درصد دانشمندان برتر ایرانی زنان بودند.
سؤال: زنده باد. فارغ از اینکه جنابعالی تشریف داشتید و این جشنواره برگزار شده است اگر بخواهیم نگاهی بیندازیم به کشورها که کم عدد و رقمی نیست یک عیار خوب را میتواند به ما بدهد. بخواهیم مقایسه کنیم جایگاه ایران و بانوان ایرانی را نسبت به توانمندیهایی که شما خواسته در این کنگره از آنها دعوت کردید چطور بوده است حد و حدود ما و چه کشورهایی را مثال زدنی میبینید که بد نیست به آنها هم توجه داشته باشیم و از ظرفیت آنها استفاده کنیم و کجاها فاصله دارند با آن معیاری که باید باشد.
حقیرالسادات: کشور ما هم برای خود ما باورکردنی نبود و هم برای کشورهایی که شرکت کرده بودند دستاورد خوبی که داشت این بود که بانوان ما به خودشان اعتماد کنند باور نداریم که در این سالها از جایگاه علمی خیلی تحصیل کرده خانم داریم مدیران خانم خوبی داریم در این نشستها و در برگزیدگان مشخص شد که ایران خیلی قوی است، اما از نظر رسانهای خیلی ضعیف هستیم و به دنیا معرفی نشده ایم.
سؤال: ضعیف نمیشود گفت آن طرف هم بازنمایی رسانهای آنها هم کم نگذاشتند.
حقیرالسادات: جالب بود که خیلی از اینها میگفتند که شما جایزه را نصف بردید یکی از مهمانان عزیز کشور ما ایشان تندیس و جایزه یونسکو در قسمت علم و فناوری و کاربرد علم و فناوری در دنیا دریافت کرده بود. برایشان خیلی جالب بود از طرف دیگر بحثی که میشد این نبود که یک کشور مثل کشور ما بودند روی یک نقطهای که بیشتر توجه شده بود خوب کار کرده بودند و موفقتر بودند کشور ما هم همینطور بود. اما نقاط مشترک خیلی خوبی هم داشتیم یک مسئله مطرح میشد دغدغه همه زنان بود هم اینکه جایگاه زنان در مدیریت مثلاً حکمرانی زنان در چه قسمتی باشد خیلی بحثی بود که همه این مسئله را مطرح میکردند و همه تأکید داشتند که باید این مسئله به صورت مشخص بیان شود.
سؤال: قرار است سال دیگر در چه زمانی برگزار شود؟
حقیرالسادات: با توجه به اینکه برنامه ریزی شده است خروجی این کارها که مثلاً برای صندوق یا تفاهم نامه که میخواهد بسته شود به طور اساسیتر ما یکی دو ماهی درگیر خروجیهای این برنامه هستیم و میخواهیم که دوباره، چون ما خوشبختانه ما کنار این برنامه از چند ماه پیش یک سایتی طراحی کرده بودیم و افراد میتوانستند در سایت بانوان تأثیرگذار را تعریف کنند و رصد کنند برای این بالغ برا ۱۴ هزار پرونده به دست ما رسید میخواهیم از کشورهایی که حضور داشتند و کشورهایی که مقامات اول شان چهرههای تأثیرگذار مدیریتی شان شرکت داشتند از آنها هم استفاده کنیم و این رصد را در این کشورها داشته باشیم و میزبان کشورهای دوره جدید هم داشته باشیم یعنی امسال، چون زمان کم داشتیم شاید ۹۱ کشور شرکت داشتند، ولی میخواهیم تعداد کشورها را بیشتر کنیم.
سؤال: آقای رئیس جمهور هم حضور داشتند؟
حقیرالسادات: در این برنامه بانوی اول رئیس جمهور شرکت داشتند. با مقامات شان و سرکار خانم علم الهدی لحظه به لحظه همراهی همین برنامه که حتی در نشستهای تخصصی هم شرکت داشتند معاونت زنان خیلی در این زمینه خانم خزعلی خیلی همراهی کردند یعنی بانوان اول کشور ما خیلی خودشان هم درگیر بودند.
سؤال: نکته پایانی لطفاً.
حقیرالسادات: من میگویم این کنگره پایان ندارد و نخواهد داشت و این کنگره آغازی است برای همکاری زنان دنیا در راستای زندگی و جهانی متفاوت برای زندگی بهتر برای بانوان کشورمان.