رفتار پیامبر (ص) با بانوان چگونه بود؟

پیامبر (ص) بارها درباره احترام به بانوان سفارش کرده اند به نحوی که فرموده اند زن ریحانه است.
ناهید طیبی، محقق، نویسنده و پژوهشگر حوزه زنان گفت: هیچ گزارشی درباره برخورد خشن پیامبر (ص) با زنان در مورد حجاب گزارش نشده و امروز هم باید این روش اجرا شود، البته این به معنای لزوم نبود قانون نیست بلکه بنابر حکم ثانویه و اجتماعی بودن حجاب، قانون لازم است گرچه باید در اجرای قانون تغییر اساسی داشته باشیم.
ناهید طیبی، محقق، نویسنده و پژوهشگر حوزه زنان، استاد جامعة الزهراء(س) و عضو هیئت علمی دانشنامه زنان جهان اسلام، به تبیین بیشتر سیره رسول اعظم اقدام کرده است که در ادامه آن را میخوانید :
تکریم و رفتار محبتآمیز با زنان، سیره قطعی پیامبر (ص)
طبق فرمایشات قرآن کریم، پیامبر (ص) اسوه حسنه و الگو برای تمام بشریت است و زندگی و سیره آن حضرت در همه ابعاد درسآموز است؛ یکی از این ابعاد اصول و معیارهای آن وجود مقدس در زمینه جنگ و دیگری در برخورد و مواجهه با زنان است.
یکی از مباحث بحثبرانگیز در جامعه کنونی ما نوع مواجهه پیامبر (ص) با زنان و مسائل آنها از جمله حجاب است و برداشتهای مختلفی از سوی افراد اندیشمند در این زمینه شده است.
پیامبر (ص) در روایتی فرمودند: مؤمن کسی است که زنان را دوست دارد و با زنان طوری برخورد کنید که متناسب با کرامت ایشان باشد.” عمر گفته است تا زمانی که پیامبر (ص) زنده بود ما جرئت نداشتیم به زنانمان نهیب بزنیم و یا سخن تندی بگوییم، زیرا ممکن بود آیه نازل شود، زیرا زدن زنان در آن دوره مقداری مرسوم بوده است.
پیامبر (ص) تلاش زیادی کردند تا نگاه مردم را به زنان تغییر دهند. آن حضرت همه تلاش خود را به کار گرفتند تا با زنان محبتآمیز رفتار کرده و ایشان را تکریم کنند. پیامبر (ص) تا جای ممکن به زنان خطاکار فرصت میدادند تا خودشان را اصلاح کنند و همه فرصتها و امکان را به کار میگرفتند تا این زنان وضعیت خود را تغییر دهند و در غیر این صورت برخوردهای سلبی مانند روبرگرداندن و کم توجهی داشتند.
پیامبر (ص) اگر دختر و زن بیحجابی را میدیدند بیتفاوت نبودند
پیامبر (ص) اگر دختر و زن بیحجابی را میدیدند بیتفاوت نبودند، ابتدا میپرسیدند آیا به سن تکلیف رسیده یا خیر و اگر جواب مثبت بود برخورد متناسب سلبی و ایجابی داشتند؛ از جمله نقل است که روزی دختری را بدون حجاب سر دیدند و عمامه مبارک را پاره کردند و بخشی از آن را به دختر دادند تا روی سرش بگذارد. روش حضرت عمدتا روش توصیه و دعاکردن در حق آنها و طلب هدایت و مغفرت الهی برای آنان است.
دعا برای مادر ابوهریره
ابوهریره خودش نقل کرده که تلاش زیادی کردم تا مادرم مسلمان شود، ولی نشد و فحشهای بدی هم به پیامبر (ص) میداد؛ من نزد پیامبر (ص) این مسئله را مطرح کردم، پیامبر (ص) فرمودند :”خدایا ام هریره را هدایت فرما و دستگیر او باش.”
از برکت دعای ایشان، بعدا تغییراتی در این زن ایجاد شد که نشانه دعای آن حضرت در حق این زن بود.
یا وقتی پیامبر (ص) با ساره مغنیه که آوازهخوان و زناکار بود، مواجه شدند ایشان تلاش کردند تا آنها را با توصیه و رفتار خوش هدایت کنند.
برخورد کریمانه و محبت آمیز پیامبر نسبت به بانوان
پیامبر (ص) با محوریت عاطفه و محبت با مردم از جمله زنان رفتار میکردند، نقل شده است که یک پارچه ابریشمی زیبا برای پیامبر (ص) هدیه آوردند و ایشان آن را به دختری به نام ام خالد هدیه داد، زیرا این دختر وقتی مسلمین به حبشه هجرت کردند در آنجا مسلمان شد و پیامبر (ص) او را اینگونه تکریم کردند.
ام سلمه دختری به نام زینب داشت و پیامبر (ص) او را «زنابی» یعنی زینب کوچولو خطاب میکردند یا برخورد ایشان با دختر ابی العاص بن ربیع هم خیلی قابل توجه بوده است.