سالک یک بیماری انگلی است که از نیش پشه خاکی به انسان منتقل میشود

گروه بهداشت و درمان ” مادران و دختران” / رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت، توضیحاتی درباره بیماری سالک و نحوه بروز آن ارائه کرد و گفت: از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا انتهای آذرماه، ۱۰هزار و ۵۰۸ بیمار جدید مبتلا به سالک در کشور شناسایی شدهاند و استانهای اصفهان، فارس، خوزستان، سمنان، خراسان رضوی و گلستان بیشترین موارد ابتلا به این بیماری را داشتند.
دکتر بهزاد امیری درباره بیماری لیشمانیوز جلدی یا سالک، گفت: سالک یک بیماری انگلی است که از نیش یک پشه کوچک به نام پشه خاکی به انسان منتقل میشود. در صورتی که پشه آلوده باشد هنگام خونخواری این انگل را به بدن انسان انتقال میدهد. مخزن این انگل در شیوع سالک مرطوب یا روستایی، جوندگان یا موشهای صحرایی هستند که این انگل از بدن آنها به این پشههای ماده انتقال پیدا کرده است.
پشه خاکی در لانه جوندگان وارد شده و از خون آنها تغذیه میکند. او با اشاره به اینکه فصل فعالیت پشههای خاکی از اواخر بهار تا طول تابستان است، اظهار کرد: این به معنای آن است که زخمهایی که امروز در برخی افراد نمود یافته است، ناشی از گزش حشرات در تابستان است، اما چون پروسه تکثیر انگلها داخل بدن و سپس تبدیل به زخم شدن چندین ماه طول میکشد، به همین دلیل اکنون علائم آن بروز یافته و بیماران شناسایی میشوند. در حال حاضر پشه خاکی فعال نداریم و این بیماری هم قابلیت سرایت انسان به انسان ندارد.
وی درخصوص راههای درمان سالک نیز بیان کرد: خدمات تشخیصی و درمانی این بیماری به صورت رایگان در مراکز بهداشتی و درمانی ما انجام میشود. ابتدا برای تشخیص بیماری از زخم ایجاد شده در بدن فرد که پس از گذشت ۱۰ روز بهبود نیافته است، نمونهگیری میکنند و تشخیص میدهند عامل زخم، انگل بیماری زای سالک است یا خیر.