نگاهي به نمايشگاه «گلخونه شماره پنج»
تحول زنان سنتي به هنرمندان فايبر آرت، نتيجه يك فرآيند پيچيده و چند وجهي است كه شامل تغييرات فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي ميشود.
در گذشته، زنان نقش مهمي در توليد و توسعه هنرهاي دستي داشتند. آنان با استفاده از نخ، پارچه، سوزن و ديگر ابزارها، نقشهاي زيبايي را در مينياتور يا قاليهاي رنگارنگ، سرمهدوزي، قلاببافي، پتهدوزي و…خلق كرده و از اين طريق به اقتصاد خانواده كمك ميكردند. اين هنرها نه تنها به عنوان منبع درآمد، بلكه به عنوان وسيلهاي براي بيان خلاقيت و هويت فرهنگي زنان نيز محسوب ميشدند.
با گذر زمان و ورود به عصر مدرن، تغييرات متنوعي در زندگي زنان رخ داد. آموزش و تحصيلات، دسترسي به منابع اطلاعاتي و تكنولوژيهاي جديد و همچنين تغييرات در نقشهاي اجتماعي و اقتصادي زنان، همگي به اين تحول كمك كردند در حالي كه جوامع سنتي به زن تنها با يك نگاه مادري و همسري ميپرداختهاند، امروز اين تعريف دگرگون شده و زنان هويت فردي خود را يافته و نقش اجتماعي خود را نيز ايفا ميكنند.
زنان با بهرهگيري از اين فرصتها توانستند مهارتهاي خود را گسترش دهند و به حوزههاي جديدي مانند فايبر آرت وارد شوند. فايبر آرت به عنوان يك هنر معاصر زنان اين امكان را ميدهد كه از تكنيكهاي سنتي مانند بافندگي، قلاببافي و دوخت استفاده كرده و آنها را با مفاهيم و تكنيكهاي مدرن تركيب كنند. اين هنر به دليل انعطافپذيري و قابليتهاي بيپايانش، به هنرمندان اجازه ميدهد تا احساسات و ديدگاههاي خود را به شكلي منحصربهفرد بيان كنند. يكي از دلايل اصلي حضور پررنگ زنان در اين حوزه، نگاه ظريف، صبر و استقامت و تجربه سينه به سينهاي است كه از زنان قديم و سنتي به جا مانده است.
الهام نجاتي و نگار اسدي، دو هنرمند فايبر آرت، با استفاده از تجربههاي خود در صنعت دوخت و بافت تصميم گرفتند گلهاي طبيعي را ماندگار كنند تا نمادي از ارتباط انسان با محيط زيست باشد. استفاده از نخهاي رنگارنگ و تكنيكهاي دوخت و نقاشي، آثار هنري زيبايي را خلق كردهاند كه به عنوان نمادي از قدرت، صبر و مقاومت زنان در چالشهاي زندگي تعبير ميشوند.
در اين نمايشگاه 40 گل در ابعاد بزرگ از اين دو هنرمند در معرض ديد قرار گرفته است. تحول زنان سنتي به هنرمندان فايبر آرت، نشاندهنده نقش تاثيرگذار آنان در توسعه و پيشرفت هنرهاي معاصر است. اين هنر نه تنها به حفظ و احياي تكنيكهاي قديمي كمك ميكند، بلكه با نوآوري و خلاقيت هنرمندان، به سطح جديدي از زيبايي و عمق فلسفي دست يافته است.در ساخت گلها از پارچههاي حرير استفاده كردهاند تا نمادي از ظرافت زنانه و بازتاب نور باشد. ساقههايي محكم كه نمادي از استقامت زنان و پليتهاي فلزي نمادي از ريشه محكم زنان در زندگي باشد.
الهام نجاتي /از هنرمندان شرکتکننده در نمایشگاه