پروتئین گیاهی میتواند به اندازه پروتئین حیوانی در ساخت عضله مؤثر باشد؟
پروتئین گیاهی و حیوانی از مهم ترین منابع تغذیه برای تامین اسیدآمینه های ضروری هستند که بدن قادر به سخت آنها نیست.
پروتئین های حیوانی تمام اسیدآمینه های ضروری را تامین می کنند اما هر یک از پروتئین های گیاهی دو تا سه اسید آمینه را می تواند بسازد. اما پروتئین های گیاهی حاوی فیبر و آنتی اکسیدان هستند و پروتئین حیوانی از این نظر ضعف دارد.
حال سوال این است، آیا پروتئین گیاهی به اندازه پروتئین حیوانی مفید است و می تواند عضله بسازد؟ در ادامه میزان تاثیر پروتئین حیوانی و گیاهی بر عضله سازی را به طور کامل بررسی می کنیم.
مقایسه پروتئین گیاهی و حیوانی
در مقایسه پروتئین گیاهی و حیوانی، تفاوت های مهمی وجود دارد و نمی توان به طور دقیق مشخص کرد که برای تمام افراد با هر نوع شرایط جسمی و روانی کدام پروتئین مناسب تر است. برخی از تفاوت های موجود در این دو نوع پروتئین عبارتند از:
کیفیت و جذب
پروتئین حیوانی تمام اسیدهای آمینه ضروری را در یک منبع فراهم میکند و جذب آن راحتتر است. پروتئین گیاهی یک یا چند اسید آمینه را کم دارد و نیاز به ترکیب چند منبع مختلف دارد و جذب آن نیز کمتر است. در کنار پروتئین گیاهی می توان از گینر استفاده کرد تا تاثیر بیشتری داشته باشد.
ارزش غذایی
پروتئین حیوانی غنی از ویتامین B12، آهن و روی است. پروتئین گیاهی فیبر، آنتیاکسیدان و ویتامین های بیشتری دارد، اما ممکن است برخی مواد مغذی ضروری را به اندازه کافی تأمین نکند. فیبر موجود در پروتئین های گیاهی باعث سیری کاذب شده و به همین دلیل افراد کمتر احساس گرسنگی می کنند. در نتیجه می توان گفت، انتخاب بهتری برای افرادی هستند که در رژیم غذایی کاهش وزن قرار دارند.
سلامت و بیماریها
پروتئین حیوانی حاوی چربی اشباع و کلسترول بیشتری است که میتواند خطر بیماری های قلبی را افزایش دهد. پروتئین گیاهی کلسترول ندارد و برای سلامت قلب مفیدتر است.
هزینه و دسترسی
پروتئین حیوانی معمولا گرانتر است و نگهداری سختتری دارد. پروتئین گیاهی ارزانتر و در دسترستر است و ماندگاری بیشتری دارد.
تأثیرات زیستمحیطی
تولید پروتئین حیوانی تأثیر بیشتری بر محیط زیست دارد و منابع بیشتری مصرف میکند. پروتئین گیاهی سازگارتر با محیط زیست است و ردپای کربن کمتری دارد.
نتیجه گیری: پروتئین گیاهی بهتر است یا پروتئین حیوانی؟
با توجه به ویژگی های هر یک از انواع پروتئین های حیوانی و گیاهی و بررسی شرایط جسمی افراد در نهایت می توان تصمیم گرفت که کدام نوع بهتر است. به عنوان مثال:
برای افزایش حجم عضلات، پروتئین حیوانی به دلیل داشتن لوسین بیشتر و جذب سریعتر، گزینه بهتری است. منابعی مانند سینه مرغ، ماهی و تخممرغ برای ورزشکاران ایدهآل هستند. البته پروتئین گیاهی هم میتواند موثر باشد، اما باید مقدار بیشتری مصرف شود و منابع مختلف با هم ترکیب شوند.
برای رژیم غذایی متعادل ترکیب هر دو نوع پروتئین بهترین انتخاب است. چون مواد مغذی متنوع تری دریافت میکنید و از مزایای هر دو نوع پروتئین بهره مند می شوید. علاوه براین، تعادل در چربی های دریافتی ایجاد شده و جذب آهن و روی بهتر انجام می شود.
برای حفظ محیط زیست و رژیم گیاهخواری پروتئین گیاهی انتخاب مناسب تری است. چون برای تولید پروتئین های گیاهی به آب کمتری نیاز است، گازهای گلخانه ای کمتری تولید شده و به حیوانات آسیب وارد نمی شود.
در نتیجه، بهتر است قبل از انتخاب هر یک از انواع پروتئین گیاهی و حیوانی با متخصص تغذیه مشورت شود تا علاوه بر عضله سازی، بدن سالمی داشته باشید.


