بیماریهای پوستی دستگاه تناسلی زنان

دستگاه تناسلی زنان از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است که هر کدام وظایف مخصوص به خود را دارند. همچنین این اندام به خاطر داشتن قابلیت‌های فراوان یکی از مهم‌ترین قسمت‌های بدن بانوان محسوب می‌شود که از وظایف اصلی آن برقراری رابطه‌ جنسی، تولید مثل و بقای نسل است. بروز مشکل در هر کدام از اجزای دستگاه تناسلی ممکن است باعث ایجاد بیماری در این ناحیه شود.

دستگاه تناسلی زنان ممکن است به دلایل مختلفی دچار عفونت‌ها و مشکلات تناسلی شود که لازم است بانوان نکاتی را رعایت کرده تا بتوانند به سلامتی و بهداشت خود کمک کنند. درمان این بیماری‌ها بر اساس باکتریایی یا ویروسی بودن آنها متفاوت است. در این مطلب به برخی از بیماری های پوستی شایع دستگاه تناسلی زنان پرداخته شده است.

انواع بیماری های پوستی دستگاه تناسلی زنان

۱- واژینیت: به قرمز شدن و تحریک پوست ناحیه تناسلی، واژینیت می گویند. در این بیماری ترشحات بدبو و غلیظ ایجاد می شود. علل ایجاد این بیماری ممکن است عوامل زیر باشد:

  • تریکومونیازیس: یک نوع انگل است که از راه برقراری رابطه جنسی منتقل می شود.
  • عفونت مخمر: در داخل واژن مخمر به طور طبیعی وجود دارد و رشد می کند، هنگامی که رشد این مخمر از کنترل خارج شود، باعث ایجاد عفونت مخمر و عارضه واژینیت می شود.
  • واژینوز باکتریال: هنگامی که نوعی باکتری در محیط واژن بیش از اندازه رشد کند، موجب بروز این عارضه می شود.

۲- مولوسکوم کنتاژیوزوم: زگیل آبکی، نوعی ویروس است که موجب ایجاد عفونت پوستی می شود. این ویروس در سراسر بدن و ناحیه تناسلی، ضایعات قرمز رنگ کوچک و براقی ایجاد می کند که خارش و یا درد ندارند. امکان دارد این ضایعات، عفونی و متورم شود که موجب آزار و ناراحتی خانم می شود. این ویروس از راه تماس پوستی قابل انتقال می باشد. دست زدن به وسیله آلوده به ویروس مانند حوله آلوده، می تواند باعث ابتلا به این بیماری شود.

۳- وجود زگیل تناسلی: کسانی که از نظر جنسی فعال هستند، دست کم به یکی از انواع HPV یا ویروس پاپیلومای انسانی آلوده هستند. این باعث ایجاد زگیل تناسلی می شود. بروز زگیل تناسلی در بین خانم ها نسبت به آقایان بیشتر می باشد. این زگیل قسمت مرطوب ناحیه تناسلی را گرفتار می کند و موجب ایجاد ناراحتی و خارش زیادی می شود. این زگیل ها، برآمدگی های گوشتی و کوچک به شکل گل کلم هستند که در برخی مواقع به راحتی دیده نمی شوند.

۴- تبخال تناسلی: ویروس هرپس سیمپلکس موجب ایجاد تبخال تناسلی می شود. این ویروس قدرت نفوذ و سرایت بالایی دارد. از کوچکترین روزنه روی پوست به داخل بدن و یا غشاء مخاطی وارد می شود. علائم اولیه بروز این بیماری، وجود درد و خارش در زمان برقراری رابطه جنسی می باشد. بعد از گذشت چند روز برآمدگی های قرمز رنگ کوچکی ایجاد می شوند که می ترکند و تبدیل به زخم می شوند. ایجاد زخم ها همراه با خونریزی و ترشح می باشد. سپس روی زخم دلمه می بندد. این زخم ها ممکن است در ناحیه واژن، دهانه رحم، ناحیه تناسلی خارجی، مقعد و باسن ایجاد شوند.

۵- پسوریازیس ناحیه تناسلی: این بیماری در نزدیکی واژن ایجاد می شود و موجب ایجاد لکه های پوستی قرمز رنگ و صاف می شود. خارش این لکه ها، موجب ضخیم شدن پوست و ایجاد عفونت می گردد.

۶- لیکن پلان: این بیماری یک نوع بیماری التهابی می باشد که با خارش و سوزش دهانه واژن همراه است. این مشکل به وسیله عوامل محیطی مانند تعریق، گرمای زیاد در ناحیه تناسلی و پوشیدن لباس زیر تنگ ایجاد می شود. در برخی موارد وجود حساسیت های غذایی و یا مواد شیمیایی به کار رفته در ترکیب لوسیون ها و صابون ها، موجب ایجاد این عارضه و افزایش ضخامت پوست دهانه واژن می گردد.

۷- لیکن اسکلروزیس: این بیماری یک نوع بیماری التهابی می باشد که باعث ایجاد مشکل پوستی واژن می شود. این بیماری بیشتر در خانم های یائسه بروز می کند. حدود ۳۰ درصد کسانی که مبتلا به این عارضه می شوند، دچار بیماری های خود ایمنی هم می باشند.

۸- درماتیت تماسی: در اثر عوامل آلرژی زا این التهاب پوستی ایجاد می شود. علائم این مشکل شامل خارش، ورم و قرمزی ناحیه تناسلی می باشد.

۹- ضایعات سرطانی ولو: این مشکل نوعی تغییرات پیش سرطانی در ناحیه تناسلی می باشد که موجب ایجاد خارش و ضایعات پوستی می گردد. از علائم دیگر آن می توان به درد، زخم و خونریزی اشاره کرد. شایع ترین سرطان دهانه واژن، سرطان سلول های سنگفرشی می باشد.

۱۰-ولوودینیا: این بیماری درد مزمن در ناحیه دهانه واژن ایجاد می کند. دلیل بروز این بیماری مشخص نیست. عفونت باکتریایی و قارچی می تواند، باعث بروز این بیماری باشد.

پیشگیری از بیماریهای پوستی دستگاه تناسلی زنان

  • از استفاده از پد یا دستمال توالت معطر، کرم، حمام در وان (bubble bath)، اسپری زنانه و دوش ها خودداری کنید.
  • برای تمیز کردن منظم بخش خارجی ناحیه تناسلی خود از آب و صابون ساده و بدون بو استفاده کنید؛ اما بیشتر از یک بار در روز این شستشو را انجام ندهید. انجام این کار می تواند باعث افزایش خشکی شود.
  • همیشه پس از دفع مدفوع، از جلو به عقب خود پاک کنید.
  • شلوار پنبه ای بپوشید (بدون الیاف مصنوعی) و هر روز لباس زیر خود را عوض کنید.
  • دوش نگیرید.
  • پوشک های دختران شیرخوار را مرتباً عوض کنید.
  • برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های مقاربتی در حین رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید.
  • اگر به خشکی واژن مبتلا هستید، از مرطوب کننده های واژن استفاده کنید. قبل از برقراری رابطه جنسی، از یک روان کننده (لوبریکنت) با پایه آب (K-Y Astroglide) استفاده نمایید.
  • تا زمان بهبود علائم از برقراری رابطه جنسی خودداری کنید.

  • *دکتر فاطمه عندلیب، متخصص پوست ، مو و زیبایی
image_pdfدانلود PDFimage_printپرینت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.