« زرین روزگار» مراسم نکوداشتی برای دکتر «عبدالحسین زرین‌کوب»

به مناسبت صدمین زادروز دکتر «عبدالحسین زرین‌کوب» مراسم نکوداشتی برای او برگزار می‌شود.

این مراسم با عنوان «زرین روزگار» روز سه‌شنبه (نهم اسفندماه) از ساعت ۱۴ تا ۱۸ در تالار فردوسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار می‌شود. عبدالحسین زرین‌کوب -استاد دانشگاه، پژوهشگر و مورخ- متولد ۲۷ اسفند ۱۳۰۱ است. او در سن ۷۷ سالگی بعد از یک دوره بیماری روز ۲۴ شهریور ۱۳۷۸ از دنیا رفت.

وی استاد برجسته تاریخ بود که طی مدت حیاتش آثار بسیاری درباره ادبیات و تاریخ ایران و اسلام از خود به‌ جای گذاشت.

دو قرن سکوت

شاید بتوان گفت جنجالی‌ترین و شناخته‌شده‌ترین اثر زرین‌کوب کتاب ” دو قرن سکوت ” است. دو قرن سکوت که داستان سرگذت ایرانیان طی دو قرن بعد از حمله اعراب به این است، در ابتدا در مجله مهرگان که تحت نظر ارگان لیسانسیه‌های دانشسرای عالی بود، به صورت پاورقی منتشر می‌شد. بعد از اتمام این کتاب از طرف همان ارگان در سال 1330 برای اولین بار منتشر شد.

این کتاب بعد از انتشارش به‌سرعت نایاب شد. زرین‌کوب اما به تجدید چاپ رضایت نداد و تصمیم گرفت به بازبینی مطالب کتاب بپردازد و مطالبی را نیز به آن اضافه کند. بعد از پنج سال، بالاخره این کتاب از سوی نشر امیرکبیر منتشر شد. او در مقدمه چاپ دوم برخی نظراتش در چاپ اول را ناشی از جوانی خواند. بعد از پیروزی انقلاب این کتاب توسط نشر جاویدان تجدید چاپ شد و حدود بیست سال بعد از انقلاب، از طرف نشر سخن مجوز چاپ گرفت و تا به امروز منتشر می‌شود.

این کتاب برای خوانندگانی که می‌خواهند اجمالا با تاریخ ایران در دو قرن بعد از حمله اعراب، قیام‌های ایرانیان، وضعیت فرهنگ ایرانی و زبان فارسی در این دوره آشنا شوند، مناسب است. اما باید گفت به‌تنهایی منبع کاملی به حساب نمی‌‍آید و با توجه به گذشت بیش از پنجاه سال از انتشار چاپ اولش، منبعی دست‌اول نیست. بخشی از کتاب خدمات متقابل ایران و اسلام شهید مطهری نیز به نقد این کتاب اختصاص داده شده است.

image_pdfدانلود PDFimage_printپرینت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.