چگونه سردی لبو را بگیریم؟

لبو یا چغندر پخته، یکی از خوراکی‌های محبوب در فصل زمستان است که به دلیل طعم شیرین و خواص متعدد لبو جایگاه ویژه‌ای در تغذیه مردم دارد و حتی آنقدر مهم است که در سفره یلدا هم جایگاه خود را دارد و تزیین لبو یکی از کارهای مهمی است که در شب یلدا انجام می‌شود. اما برخی افراد چون فکر می‌کنند طبع لبو سرد است و تاثیر آن بر بدنشان، از مصرفش خودداری می‌کنند.

آیا لبو واقعا سرد است؟ طبع لبو چیست؟

لبو یکی از خوراکی‌های خوشمزه خیابانی هم است و معمولا لبو به عنوان غذای خیابانی در فصل سرد سال در گوشه‌گوشه ایران روی گاری‌ها دیده می‌شود و همه می‌توانند به راحتی آن را بخرند و از خوردنش در خیابان لذت ببرند و سرمای زمستان را با گرمای آن از تن خود بگیرند. اما این خوراکی خوشمزه با وجود جذابیتش برای برخی افراد مشکل‌ساز است و برخی با خوردنش دل درد می‌گیرند یا دچار مشکلاتی در هضم می‌شوند. اینجاست که این تصور ایجاد می‌شود که لبو سرد است و سوال بعدی به وجود می‌آید که چگونه سردی لبو را بگیریم؟

در طب سنتی، طبع مواد غذایی به گرم، سرد، خشک و تَر تقسیم می‌شود. بر این اساس، طبع چغندر پخته شده یا همان لبو معتدل است و طبع چغندر خام گرم و تر است. بنابراین، ادعای سرد بودن لبو به طور مطلق صحیح نیست. با این حال، برخی افراد ممکن است به دلیل تفاوت‌های فردی و مزاج‌های مختلف، با مصرف لبو مشکلاتی را تجربه کنند.

علت احساس سردی پس از مصرف لبو

احساس سردی پس از مصرف لبو ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد که معمولا اصلی‌ترین دلیل این اتفاق به مواد غذایی برمی‌گردد که همراه با لبو مصرف می‌شوند. اما به طور کلی می‌توان دلایل ایجاد حس سردی که خود را به شکل دل درد نشان می‌دهد به شرح زیر خلاصه کرد:

  • مزاج سرد و تر: افرادی که طبع سرد و تری دارند، ممکن است با مصرف لبو احساس سنگینی و سردی کنند.
  • مصرف بیش از حد: مصرف زیاد لبو، به خصوص در افرادی که طبع سردی دارند، می‌تواند باعث ایجاد سردی و نفخ شود.
  • ترکیب با مواد سرد: مصرف همزمان لبو با سایر مواد غذایی سرد مانند خیار و ماست می‌تواند بر روی افزایش احساس سردی موثر باشد.
  • حساسیت فردی: برخی افراد ممکن است به دلایل ژنتیکی یا سایر عوامل، نسبت به برخی مواد غذایی حساسیت نشان دهند و مصرف لبو هم برای آن‌ها با مشکلاتی همراه باشد.

چگونه سردی لبو را بگیریم؟

برای کاهش سردی لبو و بهره‌مندی از خواص درمانی آن باید به نکاتی که در بالا اشاره کردیم، دقت کنید اما در عین حال می‌توانید از روش‌های زیر هم برای جلوگیری از سردی لبو استفاده کنید:

۱. پخت لبو به شکل کامل

چغندر را برای تهیه لبو می‌توانید به روش‌های مختلف بپزید. اما در کنار انتخاب روش پخت لبو، دقت به درست پخته شدن و به عبارتی کامل پخته شدن یکی از راه‌هایی است که باید برای گرفتن سردی لبو استفاده کنید.

اما روش‌های اصلی پخت لبو را می‌توان به آب پز کردن، بخار پز کردن یا کبابی کردنش محدود کرد. که همه روش‌های تهیه آن را می‌توانید در کتاب کاله با جزییات مطالعه کنید.

۲. اضافه کردن ادویه‌های گرم به لبو

لبو به خودی خود مزه خوبی دارد و تقریبا می‌توان گفت نیازی به اضافه کردن ادویه یا سبزی خاصی ندارد اما اگر دوست دارید مزه متفاوتی داشته باشد یا حتی خوشمزه‌تر شود، افزودن ادویه‌های گرم مثل زنجبیل، دارچین، فلفل سیاه و زردچوبه به لبو می‌تواند به گرم کردن آن کمک کند.

۳. ترکیب لبو با مواد با طبع گرم

شاید جالب باشد بدانید که اضافه کردن نبات یا عسل به لبو صرفا برای اضافه کردن مزه شیرین یا قشنگ‌تر کردن رنگ لبو نیست بلکه کمک می‌کند طبع لبو متعادل شود. بنابراین حتما از عسل، نبات، شیره انگور یا انواع دیگر شیره، گردو یا بادام یا حتی کنجد و ارده برای متعادل کردن طعم این خوشمزه استفاده کنید.

۴. مصرف در حد اعتدال لبو

تا اینجا روش‌های مختلف خنثی کردن اثرات منفی لبو را بررسی کردیم اما باز و در ادامه در پاسخ به سوال چگونه سردی لبو را بگیریم. باید به شما بگوییم که مصرف در حد اعتدال لبو، بهترین راه برای بهره‌مند شدن از خواص آن است و به عبارتی مانند هر ماده غذایی دیگری، مصرف بیش از حد آن می‌تواند عوارضی به همراه داشته باشد.

یکی از مهم‌ترین دلایل توصیه به مصرف معتدل لبو، وجود اگزالات در آن است. اگزالات می‌تواند در افرادی که مستعد تشکیل سنگ کلیه هستند، خطر تشکیل سنگ را افزایش دهد. علاوه بر این، مصرف زیاد لبو ممکن است در برخی افراد باعث ایجاد نفخ و ناراحتی گوارشی شود. همچنین، افرادی که مبتلا به بیماری‌های کبدی هستند، باید در مصرف لبو احتیاط کنند.

برای جلوگیری از سردی لبو که البته ذکر کردیم سرد نیست، بهتر است چغندر را به شکل لبو یا همان پخته مصرف کنید چون پختن باعث کاهش میزان اگزالات آن می‌شود. همچنین می‌توانید لبو را با سایر سبزیجات و میوه‌ها ترکیب کنید تا یک وعده غذایی سالم و کامل داشته باشید. توجه داشته باشید که مصرف روزانه بیش از یک لیوان آب لبو یا یک وعده غذایی حاوی لبو برای افراد سالم هم توصیه نمی‌شود.

۵. افزودن آبلیمو یا سرکه

اضافه کردن کمی آبلیمو یا سرکه به لبو در زمان پخت یا بعد از آماده شدن، علاوه بر طعم‌دار کردن، به متعادل‌سازی سردی آن کمک می‌کند. آبلیمو و سرکه به دلیل خاصیت قابض و متعادل‌کننده برای این منظور مناسب هستند.

image_pdfدانلود PDFimage_printپرینت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.