داروهای HIV خطر انتقال ایدز را تقریباً به صفر می‌رسانند

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم گفت: در حال حاضر درمان قطعی برای HIV وجود ندارد به عبارتی نمی‌توان ادعا کرد که ویروس به طور کامل از بین می‌رود اما داروها می‌توانند میزان ویروس در خون را به صفر برسانند؛ بنابراین افراد مبتلا نه تنها دچار عوارض بیماری نمی‌شوند بلکه باعث انتقال بیماری هم نمی‌شوند.

هر سال اول دسامبر به نام روز جهانی ایدز نامگذاری می‌­شود. در این روز کشورها با یکدیگر هم پیمان می‌شوند تا در کنترل بیماری HIV مشارکت داشته باشند. در حال حاضر تشخیص بیماری HIV یک عامل مهم در کنترل و پیشگیری بیماری است، باتوجه به تعداد بیماران مبتلا شناخته شده در استان قم، هنوز هم درصدی از افراد مبتلا به HIV شناسایی نشده‌اند، بدین جهت پویش «من هم تست HIV می دهم» را از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذرماه همزمان با سراسر کشور راه اندازی شده است که اهداف آن شناسایی و تحت درمان قرار دادن بیماران و اطلاع رسانی به جامعه و کاهش ترس از HIV است.

در این پویش افراد می‌توانند با مراجعه به نزدیکترین مراکز خدمات جامع سلامت نزدیک به محل سکونت و یا مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری به انجام مشاوره و تست رایگان و کاملاً محرمانه HIV اقدام کنند.                                                                  

مجید اصغری، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم، با اشاره به شعار روز جهانی سال ۱۴۰۳(تامین حق سلامت با انتخاب مسیر درست، پایان ایدز با پوشش همگانی خدمات پیشگیری، تشخیص، مراقبت و درمان) اظهار کرد: بی‌شک پایان اپیدمی اچ آی وی با فراهم کردن امکان دسترسی همگان به خدمات مطلوب پیشگیری، تشخیص، مراقبت و درمان بیماری امکان پذیر است.

وی گفت: اچ ای وی یک بیماری عفونی قابل کنترل است و ایدز مرحله انتهایی آن است با مراقبت و درمان به موقع و صحیح، فرد مبتلا وارد مرحله ایدز نمی‌شود و با تشخیص به هنگام و مراقبت و درمان، خطر چرخش ویروس و انتقال بیماری به دیگران به شدت کاهش می‌یابد. همچنین کنترل و حذف بیماری فقط با مشارکت تمام سازمان­ها و عموم مردم صورت می‌گیرد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم گفت: با توجه به این که اچ آی وی از راه خون آلوده و روابط جنسی با فرد آلوده و از مادر به جنین منتقل می­‌شود؛ بنابراین HIV در روابط عادی همچون آشامیدن، روبوسی کردن و دست دادن، استخر و ظروف غذای مشترک قابل انتقال نیست. خوشبختانه از بزرگترین دستاوردهای این برنامه این است که انتقال از مادر به کودک به صفر رسیده است. در حال حاضر انتقال از خون آلوده کمتر شده و انتقال جنسی در اولویت قرار گرفته است.

وی در خصوص راهکارهای پیشگیری بیان کرد: بهترین روش پیشگیری، پرهیز از روابط جنسی غیر متعارف است. افراد از مراجعه به مراکز دندان پزشکی غیرمجاز خودداری کنند، تاتو/ خالکوبی غیر بهداشتی انجام ندهند و عدم استفاده از وسایل شخصی نظیر مسواک و تیغ هم مهم است.

اصغری اظهار کرد: از موفقیت‌های دیگر در پیشگیری و کنترل HIV، وجود داروهای ضد ویروس ایدز است، در حال حاضر درمان قطعی برای HIV وجود ندارد به عبارتی نمی‌توان ادعا کرد که ویروس به طور کامل از بین می‌رود اما داروها می‌توانند میزان ویروس در خون را به صفر برسانند؛ بنابراین افراد مبتلا نه تنها دچار عوارض بیماری نمی‌شوند بلکه باعث انتقال بیماری هم نمی‌شوند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم، گفت: از سوی دیگر با اجرای برنامه‌های بهداشتی که در جهت کاهش آسیب در بین مصرف کنندگان مواد تزریقی صورت گرفته است، میزان انتقال در گروه معتادان تزریقی پایین آمده و اکنون الگوی انتقال بیشتر از طریق روابط جنسی است.

وی در خصوص چالش افراد مبتلا به HIV، اظهار کرد: در حال حاضر عمده‌ترین مشکلات این بیماران عدم انجام خدمات دندانپزشکی شامل جرم گیری، ترمیم، عصب کشی وجراحی‌های دندان است؛ همچنین این بیماران با مشکلات اقتصادی عدیده‌ای مواجه هستند و امید است مسئولین نسبت به این مهم اقدامات لازم اتخاذ کنند.

اصغری یادآور شد: عدم آگاهی مردم از بیماری ایدز در جامعه باعث می‌شود که این بیماران، در مراجعه به مراکز انجام خدمات پزشکی بیماری خود را پنهان نمایند چرا که موجب انتقاد، سرزنش و قضاوت قرار می­گیرند. لذا افزایش سطح آگاهی عموم از طریق رسانه‌ها بسیار مهم است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم در پایان اظهار کرد: HIV امروز مخصوص گروه خاصی نیست، ما نباید فکر کنیم هرکس HIV دارد حتما جزو گروه های پر خطر بوده است؛ اگرچه در بین گروه های پر خطر احتمال ابتلا به HIV بیشتر است.

image_pdfدانلود PDFimage_printپرینت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.